СподелиДоналд Туск се очаква да стане министър-председател на Полша тази

...
СподелиДоналд Туск се очаква да стане министър-председател на Полша тази
Коментари Харесай

Очаква се Доналд Туск да стане министър-председател на Полша

Сподели
Доналд Туск се чака да стане министър-председател на Полша тази седмица. Назначаването му ще пристигна два месеца след парламентарните избори в страната. То ще постави завършек на осемгодишното ръководство на националистическата, популистка партия „ Право и правдивост “ (PiS).

Воденият от Туск алианс завоюва очевидно болшинство след гласуването на 15 октомври. Но съгласно закона в Полша, президентът на страната Анджей Дуда, който е съдружник на „ Право и правдивост “, има право да избере на кого да връчи първия мандат. Той избра да даде късмет на настоящия министър председател Матеуш Моравецки да сформира държавно управление. Според мнозина, това се смята за тактичност на закъснение.

Моравецки би трябвало да показа ново държавно управление пред Сейма, долната камара на Народното събрание на Полша, в понеделник, което ще бъде последвано от избор на доверие. Очаква се той да се провали. След това Сеймът ще номинира собствен претендент, който се чака да бъде Туск, който ще показа държавното управление си във вторник. След интензивни договаряния сред бъдещите съдружни сътрудници към този момент е контрактуван и кабинет.

Парламентът ще гласоподава държавното управление на Доналд Туск във вторник и той може да встъпи в служба още в сряда, което евентуално ще му разреши да пътува до срещата на върха на водачите на Европейски Съюз, планувана да се организира в четвъртък и петък.

Това ще бъде триумфално завръщане за 66-годишния Туск, който беше министър-председател на Полша сред 2007 и 2014 година, преди да напусне вътрешната политика, с цел да стане ръководител на Европейския съвет.

Предстои му обаче, да се изправи пред доста провокации. Неговата коалиция е необятна и евентуално тромава. Освен това, в Полша е налице сложна за ръководство икономическа обстановка и бюджет, който би трябвало да бъде признат преди края на годината.
Какво следва?
Управляващата партия „ Право и правдивост “ завоюва парламентарните избори през 2015 година и от този момент стартира стратегия, която комбинира великодушни обществени разноски с популистки политики, ориентирани към мигрантите и ЛГБТ+ хората. Правителството влезе в спор с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, което докара до замразяването на милиарди евро, предопределени за Полша.

„ Право и правдивост “ ще остане най-голямата партия в Народното събрание, със 194 от 460 места в долната камара, и евентуално ще бъде гласовита и сложна съпротива.

Президентът Дуда, който има право на несъгласие върху парламентарните решения, също е евентуално да работи като спирачка за всяка амбициозна законодателна стратегия с прогресивни планове. Това значи, че новото държавно управление би трябвало да изчака до президентските избори, които ще се проведат през 2025 година, преди да реализира съществени законодателни промени.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР