СподелиДжо Байдън е подложен на все по-голям натиск да уволни

...
СподелиДжо Байдън е подложен на все по-голям натиск да уволни
Коментари Харесай

Как американският президент остана за малко без военен министър

Сподели
Джо Байдън е подложен на все по-голям напън да уволни министъра на защитата Лойд Остин,

защото в продължение на четири дни той държал президента на Съединени американски щати в незнание,

че е настанен в болница, написа в. „ Телеграф “.

Седемдесет годишният Остин е бил приет в болница в новогодишния ден поради, по думите на Пентагона, затруднения след неотдавнашна рутинна интервенция, написа Българска телеграфна агенция.

Белият дом обаче е бил осведомен чак на 4 януари, а през това време заместничката на Остин,

Катлийн Хикс била на отмора в Пуерто Рико, отбелязва английското издание.

Това се случва в миг, когато войната продължава да бушува в Газа и Украйна, и докара до мощен напън върху Белия дом да предприеме дейности, като републиканците приканиха министърът на защитата да бъде заменен, разяснява „ Телеграф “.



Бавното и несвързано пояснение на обстановката, както и неналичието на бистрота от страна на Остин за това какво е довело до здравословната му рецесия, единствено ускориха вниманието, което медиите и политиците ѝ отделят, написа в. „ Вашингтон пост “.

Критиците, в това число политически съдружници на американското държавно управление, укориха администрацията за секретността към здравословното положение на Остин, като мнозина означиха, че на фона на дейното, въпреки и непряко, присъединяване на Съединени американски щати в две войни и неотдавнашното повишаване на броя на нападенията против американските сили, ситуирани в Близкия изток, е имало заплаха тази мистериозност да докара до злополучие.

Столичният вестник прибавя, че някои разочаровани публични представители също са се оплакали и са декларирали, че казусът е показал „ необикновено неприятна преценка “ от страна на Остин.

Служители от Белия дом и Пентагона през вчерашния ден дадоха обещание да преразгледат пропуските в връзката, само че още веднъж отхвърлиха да разкрият повече детайлности за обстановката –



в това число дали Остин въобще е бил инвалид и какво е наложило продължителния му престой в болница, отбелязва „ Вашингтон пост “.

Остават и доста въпроси освен за здравословното положение на Остин, а и за какво чиновниците в Белия дом, законодателите и даже високопоставени чиновници в Пентагона не са били известени по-рано, написа в. „ Ню Йорк таймс “.

Изданието цитира представителя на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър, който по време на траяла повече от час конференция през вчерашния ден, съобщи, че откакто бил известен предишния вторник за положението на Остин, решил, че „ не е в правото си “ да разкрие тази информация.

Въпреки продължителната конференция остава неразбираемо по какъв начин и по кое време пълномощията на министъра са били делегирани на заместник-министърката на защитата Катлийн Хикс и за какво са минали няколко дни, преди да бъдат известени Байдън и Конгресът, показва „ Ню Йорк таймс “.

Белият дом съобщи, че министърът на защитата ще остане на поста си, само че означи

неговата „ липса на бистрота “ и прикани за преразглеждане на процедурите, написа в. „ Гардиън “.

Пентагонът изрече съмнение, че забавянето на разкриването на местонахождението му най-малко частично се дължи на това, че началникът на кабинета на Остин е бил в отпуск по болест.

В свое изказване в събота Остин съобщи, че поема „ цялостна отговорност “ за потайността към престоя му в болничното заведение, показва изданието.

Остин е вторият човек след Байдън в командването на американската войска и отговорностите му изискват да бъде разполагаем във всеки миг, с цел да реагира на всяка рецесия в националната сигурност, отбелязва „ Гардиън “.

Това включва непрекъсната подготвеност за влизане в предпазена връзка с други публични представители при положение на идна нуклеарна офанзива – нещо, което мъчно би могло да се направи от леглото в интензивно поделение, разяснява английският вестник.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР