СподелиДепутатите от комисията за промени в Конституцията одобриха текстовете, които

...
СподелиДепутатите от комисията за промени в Конституцията одобриха текстовете, които
Коментари Харесай

Гласувано: Непрекъснатост на парламента и избор на главен прокурор следващата есен

Сподели
Депутатите от комисията за промени в Конституцията утвърдиха текстовете, които обезпечават непрекъснатост в работата на Народното събрание.

Според текстовете избори за ново Народно заседание (НС) ще се създават не по-късно от един месец след приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно заседание.

С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно събрание, взеха решение още депутатите.



За длъжностен министър-председател президентът ще може да назначава всред „ ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, шефа или подуправителя на Българска национална банка, ръководителя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител “.

Този текст беше гласуван с шест гласа „ за “ и три „ срещу “.

На днешното изключително съвещание стана ясно още, че изборът на нов основен прокурор може да стане едвам през есента на идната година. Това е по този начин поради заложените в Преходните и заключителни разпореждания периоди.

Според тях до 6 месеца народните представители одобряват законопроектите, свързани с промените, а в период до три месеца се избират новите членове на правосъдния и прокурорския съвет при Висш съдебен съвет.

Именно прокурорският съвет е този, който ще би трябвало да излъчи нов основен прокурор.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР