СподелиДатата 9 май отново раздели българите – едни си честваха

...
СподелиДатата 9 май отново раздели българите – едни си честваха
Коментари Харесай

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Завръщането на соца в една страна, член на ЕС

Сподели
Датата 9 май още веднъж раздели българите – едни си честваха Деня на Европа, други – Деня на успеха.

Президентът ни пък – и двете. Първото – по обвързване, второто – по разбиране. Радев и вицето Йотова излязоха от президентството сякаш за Деня на Европа, само че се стопираха при двайсетина души, нарекли се „ Безсмъртен полк ”, които бяха тръгнали към полуразрушения монумент в Княжеската градинка да си развяват байраците.

Предварително Столичната община не беше дала позволение за сходно шествие, само че общината кой ли я пита? Нито маршируващите в „ Луков марш ” ги интересуват общинските забрани, нито сталинистите от „ Безсмъртния полк ”, които си носят необезпокоявани портретите на мустакатия генералисимус и знамената на окупиралата ни войска. В случая „ безсмъртниците ” не бяха толкоз доста, та Радев и Йотова можаха да се ръкуват с всички и да ги окуражат в другояче неразрешеното шествие.

Получили президентска поддръжка, двете червени остриета Мая Манолова и Ваня Григорова, охранявани от солидния Георги Кадиев, написаха с алена багра на тарабата, ограждаща полуразрушения паметник: „ Тук отново ще има монумент! ”.

Може и да има, в случай че алените пропагандатори и бояджии завоюват болшинство на изборите. Дуетът Манолова-Григорова, подсилен от руския ученик Кадиев, освен е в положение да сглоби нарязания солдат с автомат и да го върне на постамента му, ами може да върне и доста други неща от предишното, в това число и лагерите.

Добре, че към този момент никой не го поставя измежду печелившите.

Докато в столицата „ Безсмъртният полк ”, броящ два взвода, предвождани от взводната посланичка Митрофанова, се чудеше къде да сервира цветя, то на площада в Дупница публично се развя съветски флаг и зазвуча „ Вставай, страна огромная ”. Инициативата била на кмета, който не е участник във войната, само че си я брои за своя война. Ама не запомнил, че против хитлеризма водиха война освен руснаци, а също по този начин и украинци, беларуси, грузинци, арменци и всевъзможни други нации от многонационалния тогава Съюз на съветските социалистически републики, та да развее и техните флагове. Тогава честването в Дупница щеше в действителност да е Знаменателно.

Когато на площада в Дупница „ встават ” и се ветрее съветски байрак, може ли Перник да остане обратно? Никога.

Там пък се събрали да празнуват 100-годишнина на някакво учебно заведение и по античен социалистически бит взели да връзват пионерски връзки на децата. От уредбите звучала всеобщата ария „ Комунисти, комсомолци, пионери ”, а измежду публиката припявали значими посетители – регионалният шеф на Перник, назначаван преди време от служебния министър председател Гълъб Донев, както и кандидат-депутатка от ГЕРБ.

И цялото това завръщане на соца, дружно с „ русский мир ”, се случва в един ден, в една страна, член на Европейски Съюз.

Ако се вършим, че не виждаме реставрацията и реставраторите, доста такива дни се задават.

М. Вешим

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР