СподелиАтаката на Иран срещу Израел в събота е лош сценарий

...
СподелиАтаката на Иран срещу Израел в събота е лош сценарий
Коментари Харесай

Защо атаката на Иран срещу Израел може да се отрази зле на Русия?

Сподели
Атаката на Иран против Израел в събота е неприятен сюжет освен за Близкия изток, само че и за войната на Русия в Украйна, защото се появяват нови разломи сред Москва и Техеран.

Мишел Гризе, старши политически откривател в американския мозъчен концерн RAND,  разказа в коментар по какъв начин един по-широк спор в Близкия изток може да повлияе на Русия. Коментарът беше оповестен за първи път в списание The National Interest на 11 април – единствено два дни преди Иран да изстреля повече от 300 дронове и ракети против Израел.

Статията на Гризе е във връзка удара против посолството на Иран в Дамаск, Сирия, на 1 април. Израел не пое отговорност за него, само че Иран го счете за виновен и даде обещание ответни дейности.

„ Въпреки изказванията, че Москва печели от хаоса в Близкия изток, който отклонява  вниманието и ресурсите на Запада от Украйна, тя може да загуби доста, в случай че спорът Израел-Хамас ескалира в по-широка война “, написа Гризе.

Русия се постанова като боен и дипломатически състезател в Близкия изток от години. Тя се възползва от неустойчивостта в Сирия и Либия, с цел да се утвърди като поръчител за районната сигурност. Но една ескалация на спора в Близкия изток няма да има същия резултат, написа Гризе.

Това частично се дължи на заетостта на Москва с войната, която води в Украйна. Партньорството на Русия с Иран  се задълбочи през последните две години, защото мощно глобената стопанска система на Русия става все по-изолирана. Сега Иран е значим боен снабдител за Русия. Ирански „ нереален флот “ транспортира съветски нефт по света от началото на войната в Украйна, поддържайки петролните доходи на Москва. А Иран е доставил хиляди дронове камикадзе „ Шахед “ на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна. Те са употребявани масирано за да се изтощи украинската противовъздушна защита и да се поразява инфраструктура надълбоко на украинска територия.

Ако обаче Иран се окаже замесен в по-широк спор, той няма да може да даде същото равнище на поддръжка на Русия.

„ По-широк районен спор, изключително в случай че включва директен спор сред Израел и Иран, би лимитирал способността на Иран да продължи да служи като боен снабдител на Русия. Освен това Техеран може да изиска военна поддръжка, а Русия има стеснен потенциал да я даде “, написа Гризе.

Групата на Г-7 към този момент обмисля спомагателни наказания против Иран след офанзивата против Израел, а това може да се трансферира и към Русия.

„ Ще обмислим спомагателни наказания против Иран в тясно съдействие с нашите сътрудници, по-специално върху неговите стратегии за дронове и ракети “, безапелационна беше ръководителя на ЕК  Урсула фон дер Лайен.

Един по-широк близкоизточен спор може да ускори въздействието на Китай в района за сметка на Москва.

Въпреки че Русия е заета с войната в Украйна, президентът Владимир Путин въпреки всичко съумя да се нарежда като евентуален медиатор на власт в Близкия изток на фона на войната сред Израел и Хамас. Но проектът на Путин може да се разпадне, в случай че войната се разпростре в района, защото Пекин също се бори да получи ролята на миротворец.

„ Русия ще бъде изключително сензитивна към опитите на Китай да посегне на нейното въздействие в Близкия изток. Особено откакто Пекин съумя да реализира резултати през март 2023 година, като посредничи за разведряване на връзките сред Саудитска Арабия и Иран “, написа Гризе в коментара си.

Тъй като мощно глобената съветска стопанска система към този момент зависи от Китай, тя ще бъде още по-изложена на капризите на Пекин.

В изказване в неделя съветското външно министерство изрази „ изключителна угриженост “ от „ още една рискова ескалация “ в района. Призовавайки за въздържаност, съветското външно министерство съобщи, че чака районните страни „ да разрешат съществуващите проблеми с политически и дипломатически средства “.

*Текстът е оповестен в. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР