СподелиОт сега да се предпоставя, че ще има конституционна криза

...
СподелиОт сега да се предпоставя, че ще има конституционна криза
Коментари Харесай

Денков отговори на Радев: Несериозно е да се предпоставя, че ще има конституционна криза

Сподели
„ От в този момент да се предпоставя, че ще има конституционна рецесия ми се вижда много несериозно “.

Това съобщи министър председателят в оставка акад. Николай Денков откакто групировката ПП-ДБ върна несбъднат проучвателния мандат за сформиране на кабинет и прикани президента за осъществяване на избори „ 2 в 1 “.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев хвърли напълно върху ПП-ДБ виновността за конституционните промени и с това оправда неналичието на време за по едно и също време осъществяване на европейски и парламентарни избори.
Аз приканих да не се подхващат недомислени промени в Конституцията, изключително във връзка с служебния кабинет. Вие ги предприехте и в този момент въпросите стават доста повече от отговорите.Ще направя всичко допустимо процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия.Вие направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат мощно лимитирани “, разяснява Радев.
„ Не виждам никаква причина за конституционна рецесия. Има ясни разпореждания в Конституцията, чакам те да се изпълнят “, отвърна Николай Денков.

„ Най-добре е да има избори 2 в 1, с цел да не се протака процесът и да се спестят най-малко 100 млн. Но, несъмнено, оттук насетне зависи от мандатоносителя, зависи и от хората, които би трябвало да поемат длъжността на длъжностен министър председател. Така че това е развой, който занапред ще забележим по какъв начин ще работи “, добави той.

Денков разяснява и констатацията на президента, че зам. омбудсманът, който е в кръга от лицата за поста длъжностен министър председател, е била единствената партийно неоцветена кандидатура. Днес стана ясно, че тя е подала оставка от поста си и по този начин към този момент не е в „ домовата книга “ от претенденти.

„ А Вие не се ли притеснявате, че в институции, които би трябвало да бъдат партийно самостоятелни внезапно се оказва, че има партийни подвластни лица и то единствено от единия завършек на политическия набор. Ето това е проблем “, добави Николай Денков.

Той изясни, че точно за това от самото начало са правени опити да се изясни, че за назначението на сходни постове би трябвало да става по избрани правила, както упорстваха от ПП-ДБ в съдружното съглашение, което ГЕРБ-СДС отхвърлиха да подпишат.

„ Да не стигаме до обстановка, в която сякаш самостоятелните регулатори се оказват оцветени политически “, добави Денков.

„ Дали има отговорни, или няма отговорни сега не е въпросът. Въпросът е ние да си извървим конституционните стъпки, тъй че да се проведат избори и да има последващо държавно управление “, сподели още той.

Николай Денков изясни, че конституционните промени не се върша за един мандат, за едно служебно държавно управление.

„ Това би трябвало да бъде една устойчива структура “, разясни той.

„ Нормално е да има компликации, когато се основава нова процедура. Ние би трябвало да се опитаме да ги извървим. Ако бъдат анулирани от конституционния съд – дано да забележим с какви учредения. Тогава ще мислим за това. Но от в този момент да се предпоставя, че нещо ще се случи неверно, това по-скоро пречи “, безапелационен беше Денков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР