СподелиОсновните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането

...
СподелиОсновните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането
Коментари Харесай

Финансовата министърка потвърди ангажимента за Еврозоната

Сподели
„ Основните цели в работата на Министерството на финансите остават приемането ни в еврозоната, в Организацията за икономическо съдействие и развиване и постигането на пълноправно участие в Шенген “.

Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова по време на взаимния си брифинг с някогашния министър Асен Василев при формалното й встъпване в поста, оповестява Българска телеграфна агенция.

Те оповестиха, че на 12 април в Люксембург следва провеждането на постоянното съвещание на ЕКОФИН.

Непосредствено преди него ще бъде подписано съглашение за партньорство сред Република България и Европейската комисия за осъществяване на осведомителната акция за еврото, според утвърдената Комуникационна тактика.

По отношение на процеса по приемането на еврото, вицепремиерът Петкова посочи, че планът на Закон за еврото е направен, оповестен е за публично разискване, по-късно би трябвало да бъде утвърден от Министерския съвет и признат от Народното събрание, следва и приемането на подзаконовите нормативни актове, които са свързани с еврото.

Министър Петкова уточни, че различен главен приоритет на МФ е планът за основаването на единна приходна организация, в която се вливат Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “. Определен е съвет, който да дава отговор за плана, образувани са координационна група и работни групи от двете организации и от експерти от Министерството на финансите, които ще работят по това преструктуриране.

„ В момента главното е да бъдат готови всички законодателни промени, които са нужни за осъществяване на плана, и по-късно и подзаконовите нормативни актове, само че се работи редом. Не се планува редуциране на чиновници от двете организации. Всички специалисти ще бъдат употребявани оптимално като потенциал, като поради Шенген една част от функционалностите ще отпаднат, само че пък ще бъдат ориентирани към други функционалности “ – безапелационна е Людмила Петкова.

„ Основният приоритет на служебния кабинет е провеждането на изборите. План-сметка за тях е подготвена, тя е в размер на 100 млн. лева, ще я предложим за утвърждение от Министерския съвет, като в допълнение ще има разноски, които са по сметката на ЦИК – те са за бюлетините, за програмен продукт и за поддръжка на машините.

Това ще се случи в сряда или в четвъртък, зависи от обнародването на указа на президента за изборите “, разяснява заместител министър-председателят и министър на финансите.

В отговор на медиен въпрос, вицепремиерът Петкова увери, че гласуваните промени в Народното събрание, свързани с обезпечаване на по 75 лева за великденските надбавки на пенсионерите с най-ниски пенсии, са обезпечени със средства по бюджета на Националния застрахователен институт и няма проблем за тези средства.

Бившият министър на финансите Асен Василев посочи, че приходните организации са си свършили доста добра работата – по последните данни, които са от 5 април, събраните доходи от Национална агенция за приходите са с съвсем 15% повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година, а събраните доходи от Агенция „ Митници “ са с към 7% по-малко, главно поради Данък добавена стойност от импорт на нефт, защото „ Лукойл Нефтохим “ работи на половин потенциал при започване на годината. В момента във фискалния запас има 9,9 милиарда лв., което е изцяло задоволително за естественото действие на страната, посочи Василев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР