СподелиОчаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не

...
СподелиОчаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не
Коментари Харесай

Борисов: Ще бъде трудно да се вземе завоя, след изказаното от двете страни

Сподели
„ Очаквам опрощение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си разрешила нищо сходно. Така и ще продължи. Очаквам опрощение, тъй като не съм нарушила Конституцията. Указът е публикуван за назначение на министър-председател. По отношение на министрите подсещам, че всички министри, които и в този момент са такива в въпреки и в оставка, са поели ангажимент преди 9 месеца за интервал от 18 месеца. Това е тяхно право да си подадат отказ, само че в този миг това може да бъде изтълкувано по друг метод “, съобщи на брифинг в Народното събрание Мария Габриел.

Тя съобщи, че „ продължава да има вяра, че България има потребност от държавно управление “.

„ България има потребност от непоклатимост. България има потребност от държавно управление на споделена отговорност, има потребност от двамата сътрудници (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) да бъдат равнопоставени. Смятам, че в този момент е моментът, в който всички би трябвало да продължим да демонстрираме своята отговорност към България “, безапелационна бе Мария Габриел.

След това думата взе водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Преди 9-10 месеца в една странна настройка взехме решение да има държавно управление. През това време дадохме десетки конференции дружно с ПП-ДБ. Учудвам се, че за това време не се научиха да не употребяват прилагателни. Те демонстрираха същинското си лице нощес “, заяви той.

„ Дадените от през вчерашния ден заявления за отвод са в нарушаване на сделката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца, с цел да им се желае единодушие. Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че в случай че желаеме да има държавно управление и през идващите 9 месеца, би трябвало да изработим преговорен екип с цялостен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето доста малко обратно – преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме подготвени да ротираме единствено министър председател и вицепремиер, единствено и единствено да има държавно управление. Час-два по-късно сътрудниците от ПП-ДБ споделиха, че министрите не ги интересуват. Нашите договарящи хвърлиха всички старания по съглашението. Срокът за промяна на службите и разкриването на следствената загадка са проблем, съгласно думите на Петков. За първото не се договорихме, тъй като настоявам, че са доста добре интегрирани с интернационалните ни сътрудници. Второто на никое място го няма “, акцентира ръководителят на ГЕРБ.

„ Искаме да има държавно управление, въпросът е по какъв начин да вземем завоя след изказаното и от двете страни. ПП-ДБ незабавно да се извиняват и на ГЕРБ, само че на първо място на Мария Габриел “, съобщи Борисов.

Коментари на представителите на политическа партия ГЕРБ-СДС откакто през вчерашния ден Мария Габриел върна осъществявания мандат за кабинет на президента Румен Радев. Оказа се, че досието, която към този момент е в ръцете на президента няма утвърждение на ПП-ДБ и на препоръчаните от квотата им за министри.

Малко след 16 часа през вчерашния ден в президентството се яви единствено преговорният екип на ГЕРБ-СДС, а по-късно се оказа се, че предлагането за състава на Министерския съвет е единствено тяхно.

Междувременно обаче президентът към този момент е подписал декрет и по този начин е дадена зелена светлина за гласуването на този състав на Министерския съвет в Народното събрание. Това евентуално ще стане още на следващия ден.

Ситуацията е без аналог в българската политическа история и в този момент въпросът е какви могат да бъдат ходовете оттук насетне.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР