Сподели“Лицето Петьо Петров познавам от 90-те години като прокурор в

...
Сподели“Лицето Петьо Петров познавам от 90-те години като прокурор в
Коментари Харесай

Гешев не помни ходил ли е в „Осемте джуджета“, но знае кой е бил там „по-често“

Сподели
“Лицето Петьо Петров познавам от 90-те години като прокурор в СРП. Поне до момента в който съм основен прокурор три години и половина, с огромна степен на възможност мога да настоявам, че не съм го виждал персонално, нито в този интервал съм ходил в небезизвестния му ресторант ”.

Това е едно от най-конкретните изказвания в на някогашния основен прокурор Иван Гешев по досъдебно произвеждане 11162/23 година на СГП, 257/23 година на Следствения отдел към СГП, извършен на 5 октомври 2023 г, който Антикорупционният фонд (АКФ) разгласява през днешния ден.

Документът е следващото разобличаване, което от Фонда вършат във връзка аферата „ Осемте джуджета “.

Въпросното дело, по което Гешев е дал показания, е формирано от СГП на 20 юни 2023 година (няколко дни откакто Гешев е освободен и сменен от Борислав Сарафов на върха на държавното обвинение), с цел да търси закононарушения от прокурори от СРП



по воденото против Петьо Еврото досъдебно произвеждане 26636/23 година на СРП, по което са събрани доказателства и против Борислав Сарафов.

„ За разлика от внезапния език на изявленията му като политическо лице, пред прокурора и следователя Гешев приказва много обрано, с витиеватите и иронични изрази, присъщи за късия му мандат като основен прокурор, които по едно и също време носят внушения, само че и подсигуряват юридическа неуязвимост “, разясняват от екипа на АКФ.

Свои възможни визити в ресторанта на Петров в интервала преди да стане основен прокурор Гешев не отхвърля със същата „ огромна степен на възможност “, а единствено се базира на неналичието на мемоари за такива.

Макар и да твърди за себе си, че или изобщо не е посещавал „ Осемте джуджета “, или просто не помни за това, изрича съмненията си, че административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица са посещавали много „ ПО-ЧЕСТО “ освен ресторанта на Петьо Петров, само че и неговия дом.

Следва иронично подмятане към водещите разпита прокурор и следовател, че в случай че разкрият кои са тези лица, каквото е законовото обвързване на всеки проверяващ, биха открили, че те „ може “ да са посещавали и домашния адрес на Петров, да са носили „ документи от СГП “ и да са били в топли връзки с него.



Всичко това, съгласно Гешев, остава „ единствено една теоретична опция “. За него „ изрично “ е само, че той самият не е знаел къде живее Петров, а единствено, че обитава в „ небезизвестния ресторант “, освен това „ прочут от медиите “.

Силно усещане прави експлицитното изтъкване от Гешев, че в дома на Петьо Еврото са носени документи тъкмо от СГП, което контрастира с нормалната за изрече му липса на конкретика.

Впечатление вършат и непрекъснатите му препратки през целия разпит към двама административни ръководители на СГП – градския прокурор Илиана Кирилова и заместника ѝ Божидара Ганева, които четири пъти са упоменати в комплект „ Кирилова и Ганева “.



Гешев прави референции с недомлъвки към техни „ терзания “ от „ някакви изказвания “ по воденото от СРП следствие, за които научил от самите тях.

Според Гешев Кирилова и Ганева доста държали делото да се одобри по подготвеност от СГП, на което той им споделил да се схванат с ръководителя на СРП Невена Зартова, само че какво се е случило не помнел.

Случилото се е, че СГП в реалност поема по подготвеност досъдебно произвеждане 26636/23 година на СРП, което, както е към този момент обществено известно, съдържа свидетелски показания, свързващи Кирилова и Ганева с „ Осемте джуджета “, както и голям брой осведомителни носители и документи с незнайно наличие.

От всичко това „ с огромна степен на възможност “ можем да заключим, че Гешев, въпреки и да се стреми да не споделя нищо изключително съответно, косвено прави внушението, че административни ръководители в прокуратурата (особено такива от СГП) и „ други високопоставени лица “ са били доста по-близки до Петьо Еврото от него самия, каквато известна непосредственост в действителност той също не отхвърля изрично.

Също по този начин, на търсената от водещите разпита негова персонална заинтригуваност от делото на СРП, той опълчва персоналната заинтригуваност на управлението на СГП, която още веднъж иронично назовава „ служебна “.

Дали водещият разпита и следствието прокурор Йордан Петров е последвал заръката на досегашния си най-висш шеф да откри кои са тези други високопоставени лица, както и ролята на директните си административни ръководители, остава неразбираемо.

Вероятно формалното му опрощение да не го стори по това следствие и да не задълбае с повече въпроси по тематиката би бил към този момент посоченият предмет на делото – историята на досъдебно произвеждане 26636/23 година на СРП.

От АКФ напомнят, че то е стремително формирано по обява от уеб страницата на АКФ на усмихнатите Борислав Сарафов и Петьо Петров пред “Осемте джуджета “.

Самата фотография е предявена, т.е. показана по време на разпита на Гешев, който декларира, че няма спомен да е осведомен. “Помня единствено обявата, само че от медиите ”.



На всички въпроси за персонално присъединяване в образуването и воденето на следствието, извънредно бързо достигнало до обвиняване за Петьо Еврото (впоследствие освен анулирано от СГП, откакто го поема по подготвеност, само че и довело до обвиняване за повдигналия го прокурор от СРП) и претърсвания и изземвания на голям брой адреси, свързани с Петров, Гешев дава отговор официално и витиевато с позоваване на Конституцията, Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс, и ориентиране на проверяващите към инспекции в осведомителната система на прокуратурата.

Попитан дали е оказвал напън, дава отговор, че “никога не съм си разрешавал да окажа напън върху вътрешното разбиране на сътрудник, тъй като от 30 години съм в системата и не съм помияр ”. Гешев отхвърля да е давал устни инструкции и показва убеденост, че това не се прави и в този момент.

Всички въпроси за каквото и да е нерегламентирано негово или на СРП държание по делото някогашният основен прокурор отвърна с препращане към държание на СГП.

Не пропуща да уточни, че схваща доста добре същността на делото, по което е разпитван. “Ако делото се води, че някой е увредил лицето Петьо Петров и неговите права, съдейки по въпросите Ви, считам, че е занимателно от юридическа позиция ”.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР