Сподели Десет души загинаха, включително деца, а 34 са ранени

...
Сподели Десет души загинаха, включително деца, а 34 са ранени
Коментари Харесай

Израел пред война с „Хизбула“ след обстрел на Голанските възвишения

Сподели
Десет души починаха, в това число деца, а 34 са ранени при ракетен обстрел от Ливан на анексираните от Израел Голански възвишения, оповестиха израелските служби за незабавна помощ, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция. В резултат на удара е изумено футболно игрище в друзко село Мадждал Шамс, съобщи Ели Бин, общоприет шеф на „ Маген Давид Адом “, израелския еквивалент на Червения кръст, и добави, че 17 от 34-те ранени са в сериозно положение, 10 от които са деца.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху прекъсна визитата си в Съединени американски щати и незабавно се връща в Израел след офанзивата.

„ “Хизбула “ ще заплати висока цена за ракетната офанзива, която през днешния ден умъртви 11 души, в това число деца, на футболно игрище в друзко село в Израел “, сподели израелският министър председател Бенямин Нетаняху, представен от Ройтерс.

Представителят на подкрепяната от Иран ливанската шиитска формация „ Хизбула “, Мохамед Афиф, отхвърли пред Ройтерс тя да стои зад удара.

Атаката идва след израелски удар по територията на Ливан, при която бяха убити четирима бойци на въоръжени ливански групировки. Два източника от сферата на сигурността в Ливан споделиха пред Ройтерс, че четиримата убити бойци при израелския удар по Кфаркила са принадлежали към разнообразни групировки, само че най-малко един от тях е бил член на „ Хизбула “.

„ Терористичната организация „ Хизбула “ е източникът на ракетния обстрел на футболното игрище в Мадждал Шамс “, уточни израелската войска в изказване.

Службата за незабавна помощ „ Маген Давид Адом “, израелският еквивалент на Червения кръст, заяви по-рано през днешния ден, че при нападението са починали девет души, измежду които деца. От своя страна „ Хизбула “ отхвърля да е виновна за обстрела.

Израелската войска приготвя боен отговор на обстрела на Голанските възвишения, сподели представителят ѝ контраадмирал Даниел Хагари, представен от Ройтерс.

„ Нашите разследващи данни са безапелационни. „ Хизбула “ е виновна за убийството на почтени деца, юноши “, добави представителят.

След ракетната офанзива израелският външен министър Израел Кац съобщи, че Израел е покрай пълномащабна война с „ Хизбула “ и Ливан. Според него жертвите са 11 – деца и младежи.

„ Дългата ръка на Иран, „ Хизбула “, извърши целенасочена пукотевица против цивилно население. „ Хизбула “не прави разлика сред евреи и неевреи и задачата й е да убива израелски жители, където и да се намират. Противно на неговите отричания, „ Хизбула “е тази, която недвусмислено носи отговорност за днешната пукотевица и кръвопролитие. Днешното кръвопролитие е пресичането на всички червени линии от страна на „ Хизбула “. Това не е деяние на войска против войска, а умишлена пукотевица от терористична организация против цивилни. Израел ще упражни своето право и обвързване за самоотбрана и ще отговори на клането по съответния метод и с огромна мощ “, съобщи Израел Кац.

Според него в този момент „ светът би трябвало да поеме цялостната отговорност върху Иран и неговите многочислени терористични филиали, „ Хизбула “, „ Хамас “, хусите: да разгласи Иранската революционна армия за терористична организация, да наложи осакатяващи наказания на Иран и да разгласи „ Хизбула “ за терористична организация и да й понесе цялостна отговорност за кръвопролитие Ужасното нещо, което направи на децата “.

Ливанското държавно управление съобщи, че „ осъжда всички набези против цивилни жители “ след ракетната офанзива против анексираните от Израел Голански възвишения.

В изказване държавното управление на Ливан „ прикани за неотложно преустановяване на военните дейности на всички фронтове “ след повече от девет месеца замяна на огън.
Израел и съдружникът на „ Хамас “ „ Хизбула “ вземат участие в престрелки съвсем всеки ден от началото на войната в Газа на 7 октомври предходната година.
Интензивността на тези конфликти в Северен Израел и Южен Ливан в последно време доста се усили.

Има жертви и от двете страни, което поражда опасения, че спорът може да се популяризира по-широко в района. „ Няма подозрение, че „ Хизбула “ прекрачи всички червени линии “, сподели израелският външен министър Израел Кац за новините на Канал 12, когато дойдоха известия за жертвите на Голанските възвишения. „ Ние сме изправени пред тотална война “.

Кац сподели, че такава война би имала „ цена “ за Израел, само че „ Хизбула “ ще заплати по-висока цена.

Израел превзема Голанските възвишения – скалисто плато от стратегическо значение, през 1967 година и анексира региона през 1981 година, макар че съгласно интернационалното право се счита за сирийска територия, окупирана от Израел.

Повече от 50 000 души живеят в региона, като малко над половината от тях са израелски евреи. Те съжителстват с друзи и малко алавитско малцинство. Мадждал Шамс, градът, който беше атакуван, е обитаем най-вече от друзи – арабскоговоряща религиозна общественост.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР