Споделената им любов към пътуването е една от основните теми

...
Споделената им любов към пътуването е една от основните теми
Коментари Харесай

Двойката, която обикаля света на мотори с три кучета

Споделената им обич към пътуването е една от главните тематики на диалог по време на първата им среща през 2004 година Но с изключение на " няколко круиза ", Джанел и Стю Кларк, и двамата от Австралия, съвсем не са пътували отвън родната си страна съвсем десетилетие по-късно. След като Джанел получава брошура за ръководство на мотор през 2009 година, те стартират да пътуват с мотоциклет из Австралия с кучето си Скайла. Планират обаче да разширят хоризонтите си.
 Лекси Алфорд - момичето, което на 23 година към този момент е обиколило всички страни в света
Момичето, което на 23 година към този момент е обиколило всички страни в света

И може да се похвали с връх на Гинес

Когато Стю напуща флота през 2014 година, двойката, която е женена от 2009 година, взема решение, че освен най-сетне е време да излязат и да се порадват на света, а и ще видят всичко " едновременно ". Според Джанел и Стю една от главните аргументи, заради които са избрали да подхващат дълготрайно пътешестване, се дължи на цената на полетите до и от Австралия.

Въпреки че в началото имат намерение да пътуват за шест месеца, след това проекта се усилва за 18 месеца, а по-късно до две години и те не престават да уголемяват дните, месеците и годините. Има обаче един дребен проблем. Никой от тях не може да понесе мисълта да изоставят Скайла за толкоз дълго. Когато двойката преглежда опцията да я вземе със себе си, те осъзнават, че това " не е толкоз невероятно, колкото ни караха да имаме вяра " и стартират да се приготвят за международно турне с мотор с панер с кученцето си.

Но с наближаването на епичното им пътешестване с мотоциклет семейство Кларк остават унищожени, когато обичаният им домакински любим е диагностициран с рак. Въпреки че това безспорно е сериозна спънка, Скайла минава курс с химиотерапия и претърпява трансплантация на костен мозък. В последна сметка е счетена за задоволително здрава, с цел да тръгне на пътуването.

" Въпреки че възможностите бяха против нея, имахме всички учредения да имаме вяра, че тя може да продължи да живее пълностоен, благополучен и здравословен живот ", споделя Джанел. През февруари 2014 година те летят от Австралия до Далас, Тексас, откъдето стартират пътуването си. Двойката закупува два мотора. Джанел избира BMW F650GS от 2006 година, до момента в който Стю се стопира на G650GS от 2012 година

Те потеглят с чисто новите си мотоциклети през март, а Скайла пътува комфортно до тях в мотоциклетния панер за кучета, която те самите проектират, с цел да дава отговор на нейните потребности. Докато пътуват към Мексико, Джанел и Стю се пробват да загърбят напрежението от заболяването на Скайла и да се съсредоточат върху грандиозното пътешестване, което им следва. Въпреки това, малко откакто пресичат границата с Мексико, науават, че ракът на Скайла се е върнал и съвсем нищо не може да се направи на този стадий.

" Тогава единствената ни опция беше медикаменти за химиотерапия и превозване на допустимо най-вече време с нея и обезпечаване на допустимо най-хубавото качество на живот ", изяснява Джанел. Така те не престават през Мексико в Централна Америка, преминавайки през Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа и Коста Рика, където пресичат границата с Панама. След като стигат до Панама, взимат ферибот до Южна Америка, с цел да не се постанова да слагат Скайла в клетка при полет.

Когато навлизат на континента, положението на Скайла се утежнява и двойката се приготви за неизбежното. " Бяхме заобиколени от хора, които се опитваха да ни оказват помощ и да се грижат за Скайла ", споделя Джанел. " Но в този миг в действителност се чувствахме надалеч от вкъщи. Беше мъчно време. " Когато Скайла почива във Венецуела на 10 септември 2014 година, двойката е толкоз унищожена, че обмислят да си съберат багажа и да се върнат в Австралия. " Просто желаех да се прибера у дома ", признава Джанел. " Имаше възприятието, че всичко е свършило. "

Все отново вземат решение да отделят малко време и вършат трекинг по планините във Венецуела, с цел да " избягат от всичко " и да си дадат малко време за размисъл. След като походът завършва, те си взимат още няколко седмици отмора, с цел да осмислят всичко, преди в последна сметка да решат да продължат.

Малко преди да изоставен Венецуела, двойката се връща да посети ветеринаря, който лекува Скайла през последните й дни, с цел да му благодарят. Питат го дали могат да се срещнат с Уити, смесена порода куче без стопани, което подарява кръв на техния домакински любим за едно кръвопреливане. " Когато й казахме " Здравей ", ветеринарят ни попита: " Не желаете ли да я осиновите? Без да се замислим, казахме: " Да ", споделя пред BBC Джанел за решението им да вземат кучето с увреждания.

От Венецуела те продължaват през Южна Америка, " препускайки чак до дъното ". Докато минават през Колумбия през август 2015 година, избавят второто си куче - бездомната пинчероподобна Шадоу, която намират потърпевша на пътя. Когато стигат Еквадор няколко месеца по-късно, те се връщат в Съединени американски щати, като се вземат решение да се поглезят с първокласен круиз до Обединеното кралство на борда на Queen Mary 2, единственият транспортен съд в света, който разрешава на домашни любимци да пътуват със своите притежатели.
 Анна Пелова и желанието ѝ да посети всички страни на земното кълбо
Българката, която е на път да посети всички страни в света

Анна Пелова за пътуването като метод на живот

След седемдневно пътешестване до град Саутхемптън в Обединеното кралство, те още веднъж яхват моторите си до континентална Европа и най-после отплавават до Мароко, преди да поемат към Западна Африка и да се спуснат до Южна Африка и след това до Египет. 

Пандемията ги сварва в Европа, където са принудени да останат известно време, преди да продължат с пътя си още веднъж. Семейство Кларк среща третото си куче Азра, също смесена порода, когато тя изтича на пътя пред тях, до момента в който минават през Турция през декември 2021 година Когато за следващ път не съумяват да намерят притежател, а и могат да оставят кучето в профил на пътя, вземат решение да отидат до идващия град и да я заведат в подслон. Оказва се, че кучето мощно инфектиран вирус и ветеринарят, който я лекува, е подготвен да продължи с лекуването, единствено в случай че я осиновят.

И по този начин откакто потеглят от Австралия с едно куче, Джанел и Стю се готвят да завършат пътуването си съвсем 10 години по-късно с три нови и изцяло разнообразни кучета. Сега към края на дългото си съвсем десетилетие пътешестване Джанел и Стю, които в този момент се намират в Югоизточна Азия, са минали 240 хиляди километра и са карали през 108 страни. В момента двойката се готви да изпрати моторите си в Съединени американски щати, където ще прекарат няколко месеца в събиране на документите и прекосяване през нужните канали, които ще им разрешат да влязат още веднъж в Австралия при започване на 2024 година с кучетата си.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР