Споделена повече от 1400 пъти публикация във Фейсбук твърди, че

...
Споделена повече от 1400 пъти публикация във Фейсбук твърди, че
Коментари Харесай

Наистина ли Швейцария гони украинците от март, 2024?

Споделена повече от 1400 пъти обява във Facebook твърди, че на украинските бежанци с " коли и пари " в Швейцария не се дават помощи, както и че са със статус S, което значи, че всички те би трябвало да изоставен страната до края на март 2024 година (виж скрийншота по-долу). 


Темата разнищва в следващото издание на рубриката си за инспекция на обстоятелства - фактчек.
Твърдение: До края на март 2024 година украинските бежанци би трябвало да изоставен Швейцария, те не получават помощи, в случай че имат коли и пари
Проверка на държавния уебсайт admin.ch демонстрира, че така наречен статус S дава на въпросните лица леговище за период от най-много 1 година. Но този период може да бъде продължен, а след пет години тези хора може да получат позволение за жителство В, годно до повдигане на краткотрайната отбрана. 

Притежателите на статус на отбрана S могат да пътуват в чужбина и да се връщат в Швейцария гладко.


Статус S e годен, до момента в който швейцарското държавно управление не го анулира и това зависи от съществуването на сериозна обща опасност в Украйна. Швейцария ще координира с страните от Шенген при вземането на решение.

Няма квота за приема на украински бежанци в Швейцария. По данни от януари т.г. над 70 000 души са избягали от Украйна в Швейцария и са кандидатствали за статус S след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година

На държавния уебсайт е посочено още, че хората със статут S имат право да работят, откакто работодателят извади позволение от локалните управляващи в кантона. Право имат и на обществени помощ от кантона, в случай че не могат да се устоят независимо. Тази помощ покрива съществени потребности за ежедневния живот в Швейцария и може да бъде под формата на жилище, храна, хигиенични материали и така нататък и/или пари.

Кантоните като цяло имат закрепени суми за помощи, показва профилираният швейцарски сайт moneyland. В доста кантони закрепената помощ е в размер на 400 франка месечно.

За момента украинските поданици на Швейцария може да употребяват колите си в страната до 6 месеца без митнически формалности.

Ако хората със статус S употребяват записаните си в чужбина коли повече от 6 месеца, те би трябвало да желаят митническо позволение, което е годно за интервал от две години от дата на влизане, сочи информация в държавния уебсайт.

Украинските бежанци, които желаят да употребяват помощи в Швейцария, фактически не би трябвало да имат коли, в случай че цената им надвишава нормата активи за съответното домакинство, се показва на сайта на Швейцарската конференция за обществено застраховане (Например в кантона Люцерн тя е 4000 франка на човек или 10 000 на семейство). В продължение на година имаше изключение от това предписание. В взаимозависимост от размера на средствата от продажбата помощите ще бъдат спрени за избран интервал. Изключения, както за украинци, по този начин и за други жители или непрекъснато живеещи в Швейцария обаче има - да вземем за пример по здравословни аргументи или в случай че работата на човек не е налична с публичен превоз.

По публични данни на Държавния секретариат по миграция към април 2023 година броят на украинските бежанци със статус S за първи път от началото на войната е почнал да понижава. Тогава те са били 65 744.
Заключение
Твърдението, че до края на март следващата година украинските бежанци в Швейцария би трябвало да я изоставен, е ПОДВЕЖДАЩО. Защитеният статус S е годен в продължение на година, само че може да бъде продължен.

Ако желаят да получават обществени помощи, украинците, притежаващи коли над избрана стойност, би трябвало да ги продадат, само че има изключения от това предписание.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР