Списъците за вота в Кърджали, Търговище и Шумен надхвърлят с

...
Списъците за вота в Кърджали, Търговище и Шумен надхвърлят с
Коментари Харесай

Населението намалява, избирателите – не: В 13 области са повече от преброените от НСИ

Списъците за вота в Кърджали, Търговище и Шумен надвишават с най-вече регистрираните хора от статистиката
В 13 области гласоподавателите, които попадат в описите за локалния избор, надвишават общото население, преброено там от Национален статистически институт 8 месеца по-рано.

Това се схваща от оповестените от ЦИК предварителни изборни описи за 29 октомври.

6 048 081 е общият брой на гласоподавателите, образуван на база данните, събрани от ГРАО. А съгласно Национален статистически институт в края на предходната година популацията у нас е 6 447 710 души. Така излиза, че единствено към 400 хиляди души, попаднали в националното броене към декември 2022 година, нямат право да гласоподават, тъй като са малолетни, под забраняване или има някаква друга пречка. Със сигурност тази численост е нереална - единствено учениците у нас са 600 хиляди, стана ясно на 15 септември.

В топ три с най-големите разлики, пораждащи подозрения за “мъртви души ” в описите, са Кърджали, Търговище и Шумен.

В Кърджалийско гласоподавателите са с 14 779 повече от хората, регистрирани от националната статистика, в Търговище - 10 028, в Шумен - 10 460.

В Добричко пък разликата е над 8 хиляди души

Според Изборния кодекс описите за гласоподаване се сформират от общинските администрации и се подписват от кмета или кметския наместник, и от секретаря на общината. Те се сформират по непрекъснат адрес, само че в тях могат да попаднат и лицата, които имат така наречен 6-месечна уседналост - регистрирани са по сегашен адрес преди 29 април тази година. За задачата обаче те би трябвало да подадат документално заявление в общината или кметството до две седмици преди вота. Могат да го създадат и посредством електронно заявление в интернет страницата на ГРАО.

В изборните описи попадат и жителите на страни - членки на Европейски Съюз, които имат право да гласоподават в съответния тип избор.

При локални избори обаче има въведена и друга уседналост - от описите би трябвало да са извадени хората, които 6 месеца преди датата на вота (28 април) имат сегашен адрес отвън страната. Актуални данни за непрекъснат и сегашен адрес могат да се ревизират в съответните общински администрации, сбито са обяснили на уеб страницата си от ЦИК.

Засечката с актуалните адреси е сложна - доста хора живеят в обещано обитаемо място, без да са се отписали от родното,често не са подали поръчка и за сегашен адрес. Наличието на регистрация в чужбина за последните 6 месеца също е мъчно за констатация.

Заради уседналостта актуалните изборни описи би трябвало да са с към 600 хиляди имена по-малко спрямо парламентарния избор през април.

В интервала сред последните две преброявания - 2011 и 2021 година, популацията на страната е намаляло с 844 781 души, или с 11,5%. Демографският срив обаче не проличава в данните, на база на които ГРАО ревизира кой има право на глас - за 4 години гласоподавателите са намалели едвам с близо 180 хиляди.

В сегашните описи от всички 28 области София бележи най-голяма разлика сред данните. 207 131 души по-малко дава ГРАО в съпоставено с броя на Национален статистически институт.

Пловдив, дружно с региона, орязва описите с 69 512 души, Варна и регионът към нея - с 42 594, а Бургаско - с към 30 хиляди. В Русе, където предходната година статистиката означи най-сериозно обезлюдяване, има 189 178 гласоподаватели при съвсем същата численост население по данните на Национален статистически институт. Ако действителните данни се отразят, съгласно Изборния кодекс следва да намалее числеността на общинските препоръки, както “24 часа ” писа.

Първото пречистване на описите се прави 55 дни преди вота - тогава Главна дирекция “Изпълнение на наказванията ” дава на ГРАО данни за лицата, изтърпяващи наказване отнемане от независимост. Същото се прави и 15 дни преди изборния ден.

По предварителните планове на локалния избор през октомври ще има 11 671 секции. Цифрата обаче ще претърпи смяна, тъй като в нея не влизат преносимите и тези в лечебни заведения да вземем за пример.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР