Списание "Шпигел" заяви днес, че подава иск срещу един от

...
Списание "Шпигел" заяви днес, че подава иск срещу един от
Коментари Харесай

Германският седмичник Шпигел ще съди свой журналист, който си измислял истории

Списание "Шпигел " съобщи през днешния ден, че подава иск против един от някогашните си публицисти, за който подозира, че е злоупотребявал с дарения за сирийски сираци - герои на негова публикация, чиято меродавност също е под въпрос, съобщи Франс прес.

Авторитетният немски седмичник сподели, че разполага с данни, съгласно които Клаас Релотиус - водещ негов публицист, изпаднал в недружелюбност поради фалшификации - е провел подписка за дарения измежду читателите си, с цел да подкрепи потърпевшите млади сирийци, разказани в една от публикациите му, само че е дал на донорите своите лични банкови данни.

"Съответно с желае "Шпигел " ще съобщи цялата събрана информация на прокуратурата ", показва изданието на уеб страницата си в интернет.

Релотиус призна, че си е измислял истории и персонажи за близо 10 публикации. Скандалът бе оголен от немския седмичник в сряда, откакто 33-годишният публицист бе напуснал на 16 декември.

Тогава разтревожени читатели алармираха в редакцията за оповестената от Релотиус подписка за дарения в интерес на сирийските сираци, живеещи по улиците на Турция - герои на негова публикация, оповестена през юли 2016 година

Журналистът оповестил подписката посредством имейли до читатели, които му писали по отношение на подправения репортаж. След това турски фотограф, работел дружно с него по този материал, разкрил основни грешки в него.

В редакцията на "Шпигел " към този момент са уверени, че Релотиус е измислил напълно главните герои на репортажа. Списанието отхвърля да е било в течение на тази акция и показва, че сега не знае точния размер на събраните средства.

Бившият водещ публицист, награждаван нееднократно, разказа след това в редица публикации напъните си да подкрепи тези деца като траяла с месеци битка за те да могат да емигрират в Германия и там да бъдат осиновени. Според "Шпигел " това също е неистина.

В последния си брой от през вчерашния ден немският седмичник съобщи, че тези фалшификации са "най-лошото, което може да се случи на една редакция ". "Шпигел " сервира извинения и увери, че "ще постави всички старания, с цел да възвърне достоверността " на своите материали. Списанието също призна, че казусът е уязвил доверието към него и към медиите като цяло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР