Списание Шпигел изтегли публикациите си за нещастен случай с бежанци

...
Списание Шпигел изтегли публикациите си за нещастен случай с бежанци
Коментари Харесай

Случаят Мария: прикрива ли Атина смъртта на момиченцето от Сирия


Списание " Шпигел " изтегли изявленията си за трагичен случай с бежанци на гръцко-турската граница. Месеци по-късно продължава да е неразбираемо има ли умряло момиченце край река Марица.

Река Марица дефинира границата сред Гърция и Турция

" Мария е мъртва. Тя умира на външната граница на Европа при започване на август, тъй като гръцките управляващи ѝ отхвърлят всякаква помощ. " Допреди няколко дни тези две фрази можеха да се прочетат в публикация на списание “Шпигел ” от лятото на 2022 година Вместо репортажите в този момент можете да намерите записка, в която изданието ви осведоми, че са се появили подозрения " по отношение на предходния роман за събитията ”. “Шпигел ” щял да направи инспекция на известията и по-късно да реши дали публикациите по тематиката " ще бъдат оповестени още веднъж в поправен и обновен тип ”. 
Редакцията предлага
Във въпросните публикации ставаше дума за ориста на група от 38, най-вече от Сирия, които през лятото бяха блокирани в продължение на седмици на дребен ненаселен остров в, която е гранична за и. Групата изиска от гръцките управляващи да им разрешат да влязат в страната и поддържаше контакт с неправителствени организации и публицисти.

Починало ли е в действителност момиче в Марица? 

Казусът се проточи седмици наред, а в известия в WhatsApp мигрантите молеха за помощ за едно малко момиче, което било ухапано от скорпион. Няколко седмици по-късно те пишат, че момичето е умряло и е заровено на острова. Съдът на Европейския съюз (ЕС) разпореди на гръцките управляващи да одобряват хората.

Властите в Атина първо не реагираха, а по-късно обявиха, че не могат да открият групата. Впоследствие те оповестиха, че хората се намирали от турската страна на границата. Одисеята завърши със спасяването на групата от гръцката полиция и настаняването ѝ в бежански лагер. Министърът на миграцията Нотис Митаракис съобщи, че хората са в положително здраве и изрази страдание за гибелта на момичето.

Но още тогава в медиите се появиха подозрения - дали детето в действителност е умряло и дали въобще съществува. Случаят притегли вниманието освен на “Шпигел ”, само че и на редица други интернационалните медии, измежду които “Ал Джазира ” и “Чанъл 4 ”. 

Проверката на обстоятелствата се оказва невъзможна

И до през днешния ден истината към случая не е разкрита. Родителите на момичето не престават да настояват, че е трябвало да погребат щерка си на острова и даже са поискали тялото да бъде ексхумирано. Междувременно беше опровергано и изказванието на гръцкото държавно управление, че островът принадлежи на Турция. Независими наблюдаващи съумяха да потвърдят, че държавната граница минава през острова и че по-голямата част от него принадлежи на Гърция. Атина не отхвърля това, само че продължава да твърди, че 38-те бежанци са попаднали в бедствено състояние в турската част на острова.

Случаят е комплициран и повдига доста въпроси, в това число за свободата на медиите в Гърция. В страната е на 108-мо място. " Репортери без граници ” и Международният институт по печата показват, че Атина оказва сериозен напън върху публицистите, изключително когато става въпрос за миграцията. " Гръцките управляващи провеждат лов на вещици освен против самите бежанци, само че и против неправителствените организации, които им оказват помощ, и публицистите, които отразяват казуса ", изяснява Марина Рафенберг, която работи като сътрудник на френския " Монд ” в Атина. Работата на публицистите в Гърция става все по-трудна, акцентира тя. Особено самостоятелни репортажи са съвсем невъзможни, защото границата е военна зона с стеснен достъп.

Турция: бежанци се топлят на огън на брега на река Марица

По данни правозащитни организации и медии е станало нормална процедура да се отхвърля влизане в Гърция на лица, търсещи протекция, което съставлява нарушаване на националното и интернационалното право. Въпреки неопровержимите доказателства гръцките управляващи не престават да настояват, че съблюдават закона и все по този начин отхвърлят процесът да бъде следен от самостоятелни организации. За Рафенберг това е политическа игра: " Не става въпрос единствено за миграцията в Гърция. Атина упреква Анкара, че употребява бежанците като инструмент за намаляване на Гърция. Ако говорите обществено за, ви назовават турски сътрудник. "

Доказателства за ориста на момичето липсват 

В гръцките медии сходни случаи съвсем не се отразяват. Все по-често хора губят живота си, до момента в който се пробват да прекосят Марица, или остават блокирани седмици наред сред Турция и Гърция. 
 Карта на района
Карта на района

Случаят с 38-те сирийци провокира полемики и в Гърция.  " Проправителствените медии в Гърция се пробват да дискредитират работата на задграничните публицисти ", споделя Рафенберг. Някои публицисти получиха позвънявания от ръководещите, в които им бе декларирано, че са недоволни от работата им, и заплашиха да се извърнат към националните редакции с недоволство.

Защо “Шпигел ” скри всичките си четири публикации за случая в Марица остава неразбираемо. Засега няма доказателства от гръцка страна - нито че детето не е умряло, нито че не е съществувало. Сигурно е единствено, че родителите на момичето не престават да настояват, че щерка им е починала. Също по този начин е несъмнено, че родителите, дружно с другите им деца и останалата част от групата, са били блокирани в продължение на седмици на остров в граничната река. Докато обаче Атина попречва интернационалното и без значение изясняване на случая, няма да има дефинитивни отговори на многото отворени въпроси.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР