Списъкът с митрополитите-кандидати за патриаршеския трон е доста дълъг, но

...
Списъкът с митрополитите-кандидати за патриаршеския трон е доста дълъг, но
Коментари Харесай

Хора от БПЦ: Следващият патриарх ще е също толкоз нерешителен и безволев, като покойния Неофит

Списъкът с митрополитите-кандидати за патриаршеския престол е много дълъг, само че с най-големи шансове към този момент се откроява Врачанският епископ Григорий. Това разкриват осведомени от Светия синод. Тези дни митрополитът бе определен за наместник-председател и началник на Софийската епархия, като е претрупан и да провежда изборите за нов патриарх. Според прогнозите обаче той има най-големи шансове за победа и на патриаршеския изборен събор, който към този момент е плануван за 30 юни.

 

Врачанският митрополит Григорий на пръв взор наподобява много неочакван победител, само че съгласно осведомени той има едно доста скъпо качество – не принадлежи нито към гръцкото, нито към съветското лоби измежду митрополитите.

„ Григорий е най-неочакваният, само че пък е застанал тъкмо по средата, до момента в който се разгаря с цялостна мощ войната сред гръцкото и съветското лоби. Ясно е, че църквата е в безмълвен ерес по морал и нравственос, а той не прави никому нищо неприятно и това е доста значимо изискване ”, допълват осведомени

Сочените до неотдавна като кандидати с най-големи шансове – Пловдивският митрополит Николай и Варненският и Великопреславски Йоан, съгласно близки до тях избират да останат в териториите си и като едни истински боляри да продължат да се радват на цялостна независимост на деяние, която им е надалеч по-ценна от патриаршеския скиптър. Самият Николай към този момент заявява в послание към клира и миряните от Пловдивската епархия, че се отдръпва от изборите. Той не пропусна да означи, че още пред отворения ковчег на Негово Светейшество разколници и сътрудници на Държавна сигурност, по негови думи, са почнали „ медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон ”.

 

Само че не е ясно дали отводът му ще бъде признат, тъй като както отбелязва известният богослов и откривател на църковното право проф. Дилян Неделчев: „ В Църквата няма „ искам-не желая ”. Така или другояче следва да забележим дали ще бъде почетена позицията на Николай.

 

Следващият патриарх, допълват осведомени, ще е също толкоз колеблив и безхарактерен, като починалия Неофит, с тази разлика, че ерудицията и културата ще правят отстъпка място на посредствеността. Соченият за възможен победител Григорий е врачански митрополит от 2017 година Той е бил свещеник на Троянския манастир през 2011-2014 година По това време, споделят, осъществил и огромната си фантазия – да подкара трактор.

 

Иначе той е ученик на Атинския университет, в който е приключил Богословския факултет. Като свещеник обаче най-сетне получил опция да осъществя детския си идеал – бил закупен трактор и дядо Григорий го подкарал, даже неуморно орал манастирските земи, описват миряни от Троян.

 

Голям копнеж за патриаршията имал и Видинският митрополит Даниил. Според осведомени той е с много мощни позиции, още повече че брат му е стопански шеф на Неврокопска епархия, а тя е измежду най-богатите в страната. За Даниил, който е митрополит в регион с три граници – България, Сърбия и Румъния, се носи мълва, че е лидер на съветска шпионска мрежа. Поне по този начин настояват съперниците му, само че самият Даниил също подхранва тези клюки с блестящо изразените си прокремълски благосклонности, сходно на Варненския Йоан и Ловчанския епископ Гавриил, а също и свещеник Исаак Велбъждски.

 

Преди време митрополит Даниил изпраща Окръжно писмо до клира в своята епархия, в което припомня, че на светата литургия би трябвало да се насочат специфични молебствия за мир в Украйна. Любопитно е, че в писмото, което е от 3 страници, на молитвите за мир са отделени едвам няколко фрази. В останалия текст владиката излага в детайли своята позиция за войната в Украйна. Та, става известно, буквално повтаря опорките на Кремъл.

 

От писмото с упътвания към миряните излиза наяве, че Даниил оправдава нападението над Киев, тъй като самите украинци са си го търсили през последните години, „ действайки като прислужници на Съединени американски щати “.

 

Скандално е, че митрополитът натрапва на своята епархия личните си политически възгледи, „ маскирани “ като  „ окръжно обръщение “, гневят се богослови.

 

Да напомним, че в устава на църквата ни категорично е записано, че представителите й нямат право да се месят в политическите каузи, само че практиката не е тъкмо такава.

 

Друг църковен кадър – архимандрит Аверкий, свещеник на Добридолския манастир, да вземем за пример преди година не се поколеба да се причисли към десетките почитатели на „ Възраждане “ от Видин, пристигнали да чуят своя водач Костадин Костадинов – Костя Копейкин на предизборно заседание. Духовникът почтително слуша двучасовото слово на Костадинов, в което той приканва за излизане от НАТО и Европейски Съюз. Фен на „ Възраждане “ е и самият видински митрополит Даниил. След оня протест владиката приема делегацията на „ Възраждане “, отпред с Коста Копейкин. Духовникът им дава постна, само че доста изтънчено поднесена почерпка, а на изпроводяк им пожелава триумф на изборите.

 

Година по-късно следва да забележим по какъв начин ще се развие конкуренцията в църквата.

Инфо: Уикенд

Тагове: митрополит Николай митрополит Григорий митрополит Даниил Костя Копейкин ЕС НАТО гръцко лоби руско лоби избор Патриарх
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР