Списъкът с лекарства, които дават фалшиви положителни резултати на тестовете

...
Списъкът с лекарства, които дават фалшиви положителни резултати на тестовете
Коментари Харесай

Експерт за списъка с лекарства, даващи положителен тест за дрога: Няма да реши проблема

Списъкът с медикаменти, които дават подправени позитивни резултати на тестванията за опиати, няма да реши казуса. Това разяснява проф. Добрин Свинаров - началник на клинична лаборатория и клинична фармакология в болница " Александровска ", в ефира на Нова телевизия. Припомнчме, че правенето на подобен лист предложи омбудсмана Диана Ковачева.

" Всяко лекарство, което е позволено за приложимост, без значение от процедурата за позволение в страната, има ясни инструкции дали въздейства при шофиране, работа с машини, тъй че в случай че има такива инструкции в листовката или препоръките на лекаря, който го предписва, би трябвало да се знае, че всички лекарствени артикули от тази група, могат да дадат позитивни резултати в тестванията, които се употребяват за скрининг, пресяване. Били те полеви или лабораторни. Следователно този лист първо е невероятно да се сътвори, второ не може да бъде работен ", изясни проф. Свинаров.

Той добави, че описът може да бъде основан елементарно, само че няма да работи. Най-малко четири експертни съвета към Министерството на здравеопазването би трябвало да работят по правенето му - по клинична лаборатория, токсикология, клинична токсикология, по клинична фармация, разбор на медикаменти.

" Трябва да се направи лист с всички производители на проби, без значение дали са полеви или апаратни. Всички те ще би трябвало да бъдат тествани, т.е да се потвърди, че листът на производители би трябвало да бъдат документирани с опити в лаборатория. Всяко година обаче се позволяват за приложимост нови проби. Това значи систематична работа на една комисия, която да бъде добре структурирана ", изясни професорът.

По думите му проблем са и лабораториите, които да ревизират тестванията,тъй като няма задоволително подготвени фрагменти, които да работят в тях.

" В момента 2-3 лаборатории в страната се занимават с инспекцията на резултатите от направените проби. Заради това обаче резултатите се бавят дълго ", съобщи специалистът.

Затова проф. Свинаров настоя да се разкрият нови лаборатории, които да не са част от системата на Министерството на защитата. Според професора алкохолът не би трябвало да се изследва в тези 2-3 лаборатории, защото може да се изследва обикновено и в останалите, които са над 600 в страната. Резултатът излизал за към час. Затова той предлага да се задължат 30-40 клинични лаборатории, които да вършат тези проучвания, като за това няма да е нужно образование на нови фрагменти. Ще би трябвало обаче да се изградят нови лаборатории, които да изследват тестванията за опиати.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР