Списъкът с имената е изпратен на ГЕРБ-СДС, а след срещата

...
Списъкът с имената е изпратен на ГЕРБ-СДС, а след срещата
Коментари Харесай

ПП-ДБ официално издигнаха Николай Денков за премиер, няма да преговарят за имена на министри

Списъкът с имената е изпратен на ГЕРБ-СДС, а след срещата с тях обединението ще организира и срещи с останалите политически сили за поддръжка на проектосъстава за втория мандат. Номинираният за министър-председател Николай Денков е неотстъпчив, че договаряния по персоналния състав на кабинета няма да има и имената няма да се подлагат на проверка. 

" Аз по-добър министър на финансите не виждам, ГЕРБ би трябвало да решат ще поддържат ли подобен кабинет с Асен Василев, министър на финансите ", съобщи Денков.

И даде да се разбере: Подкрепата за кабинет не минава през сключване на съдружно съглашение с ГЕРБ. 

" Все още се намираме в интервала на първия мандат. Вършим това, което ГЕРБ би трябвало да прави. Тази самодейност я поемаме, запълвайки вакуум, който в действителност е оставен от първата политическа мощ. Оттам нататък ГЕРБ да си поемат тяхната задача, да решат какво ще вършат. Ние сме споделили, че първия мандат няма по какъв начин да го подкрепим. Коалиционно съглашение с ГЕРБ ние няма по какъв начин да подпишем, подобен документ няма да има. Тази поддръжка не минава през съдружно съглашение и през разискване на персоналния състав на кабинета. Нека да приключим този стадий и тогава ще обсъждаме идващия ", съобщи номинираният от ПП-ДБ за министър председател.

Ето и целия състав на проектокабинета " Денков ", към този момент публично:

Николай Денков - министър-председател;

Асен Василев - министър на финансите и еврофондовете;

Ирена Димитрова - министър на външните работи;

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта;

Генка Петрова - министър на образованието и науката;

Тодор Тагарев - министър на отбраната;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Радослав Рибарски - министър на енергетиката;

Иван Кръстев - министър труда и обществената политика;

Проф. Христо Даскалов - министър на земеделието и храните;

Христо Хинков - министър на здравеопазването;

Милен Матеев - министър на правосъдието;

Димитър Илиев - министър на спорта;

Яна Генова - министър на културата;

Даниел Лорер - министър на нововъведенията и растежа;

Юлиан Войнов - министър на икономиката;

Гергана Кабаиванова - министър на туризма;

Георги Табутов - министър на екологията.

" Осъзнаваме какъв брой е комплицирана политическата обстановка и ето за какво нито аз, нито Христо Иванов, нито Атанас Атанасов, нито Владислав Панев сме част от този кабинет ", заявява Кирил Петков. ПП-ДБ показват и подготвеност да се откажат да ръководят множеството от парламентарните комисии, в случай че се стигне до този кабинет.

" Даваме доверието си на акад. Денков, съобщи и водачът на " Да, България " Христо Иванов. Ние сме работили с него, нашата ПГ остава в Народното събрание, тъй като разбираме, че едно държавно управление на малцинството ще би трябвало да осигуряваме тази поддръжка в Народното събрание, изясни съпредседателят на Демократична България. Там ще бъде нашата роля, само че това не може да значи подозрение в екипа на акад. Денков. Иванов го дефинира като доста мощен министерски екип.

" Ние нямаме право да подменим вота на 620 000 жители. Водещо е експертността, ето за какво нашето обединяване номинира акад. Николай Денков и за мен е същинска горделивост подобен човек да е министър председател ", съобщи при започване на конференцията съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. И акцентира, като образец в посока на експертността, на няколко имена на министри. Проф. Тагарев и проф. Хинков, проф. Даскалов са едни от най-хубавите специалисти в своите сфери, сподели Петков и остави на Денков да показа в детайли министрите.

Снимка: Булфото

Номинираният за министър председател Николай Денков стартира представянето на министрите си с ангажимента, че осъзнава " извънредно тежката задача " и огромната отговорност, която поема. Денков изведе пред скоби аргумента си да се спре на Асен Василев за финансов министър макар неприемането му от останалите политически сили.

" Искали сме, с изключение на да бъдат специалисти хората, те да могат да се включат като един екип. Най-горещият въпрос е предлагането за финансов министър - това е Асен Василев. Аз нямам безусловно никакво подозрение, че той е най-подготвен ", сподели Денков. И уточни: " През цялото време виждах, че той се оправя ослепително със дилемите си като финансов министър ", сподели Денков, като разяснява, че нападките против него са били " политически офанзиви ".

Кирил Петков застана зад него и зад номинацията на Асен Василев, като изясни, че Николай Денков е имал свободата да подбере самичък екипа и да го предложи.

" Първото нещо, което би трябвало да се случи, е да се одобри бюджет. Финансовата експертиза на Асен Василев е без казус ", акцентира и съпредседателят на Политическа партия.

" Гласувахме на акад. Денков доверие да направи той този екип, целия. В предходните дни бяхме ангажирани с този развой, всеки един от нас. Гледаме на това като на нещо, което ще бъде подкрепено от всеки от нас и нещо, което съдържа вяра България да излезе от тази обстановка ", добави и Христо Иванов.

Денков сподели поименно по няколко думи за всеки собствен фаворит за министерски пост. За претендента за екоминистър Юлиан Попов изведе опита му на някогашен длъжностен министър на околната среда. " Отново доста значима е тази експертиза, която сплотява енергийната тема с опазването на околната среда ", сподели Денков.

Георги Гвоздейков е министър на превоза. Той е авиационен инженер, зам.-председател на комисията по превоз в 47-ото Народно събрание. Завършил е ВВУ в Долна Митрополия.

Енергиен министър е Радослав Рибарски, а Даниел Лорер е министър на нововъведенията и растежа. " Няма потребност от показване, той е от основателите на това министерство. Стартира първата мярка по Плана за възобновяване и резистентност в това мининстерство, тъй че той ще влезе с летящ старт ", уверен е Денков.

Андрей Цеков е министър на районното развиване. Той е учител в Университета по строителство и геодезия, бил е зам.-министър в министерството на финансите. " Нямам подозрение, че той още веднъж ще бъде извънредно сполучлив ", сподели за него кандидатпремиерът.

Изреди и професионалния опит на Милен Матеев - юрист, нотариус, депутат от Политическа партия и ръководител на правната комисия в 48-ото Народно събрание

Проф. Христо Даскалов е министър на земеделието, някогашен началник на БАБХ, с богата професионална биография в тази област и извънредно дълбока експертиза, уточни Денков, като акцентира, че е задоволително известна и дълбока експертизата му.

Д-р Юлиан Войнов, икономист, финансист, хоноруван учител от Стопанската академия в Свищов е предлагането за министър на стопанската система. Работил е в министерството на финансите и в банкови институции.

Проф. Генка Петрова е номинирана за министър на образованието. За нея Денков сподели, че е работил с нея доста добре като министър на образованието и е осведомен с качествата й.

Проф. Христо Хинков застава отпред на Министерство на здравеопазването. Тя е психиатър, дълги години шеф на Националния център по публично здраве. " Този профил е значим, с цел да потърсим още по-добро балансиране на този непрестанен спор по какъв начин да се балансират средствата, които отиват в болничната и извънболничната системи ", вметна Денков.

Министър на туризма е Гергана Кабаиванова. " Това е човек, който е по-известен в региона на храните, само че в годините се е специализирала в региона на кулинарния туризъм. Равноотдалечена от другите лобита в туризма ", акцентира Денков за нея.

Иван Кръстев е обществен министър, той към този момент е бил зам.-министър с този сектор и Денков разгласи, че се е убедил в качествата му.

Рали първенецът Димитър Илиев е кандидатурата за министър на спорта, а на културата - Яна Генова. Генова е културолог и е работила в региона на превода. За нея Денков призна, че са търсели баланс и " гледали сме да не е обвързвана съответно с някоя от гилдиите ".

" Нямам подозрение, че това е един извънредно първокласен проектокабинет и се надявам и другите да го припознаят ", приключи представянето на имената на министри Николай Денков. Той акцентира, че водещото начало при подбора на екипа е била експертизата. Списъкът е изпратен на ГЕРБ-СДС към този момент, следва среща с тях, а по-късно и с останалите парламентарни групи. Денков акцентира, че те няма да договарят за имена.

Денков посочи, че в управническата стратегия влизат петте целта на ПП-ДБ, единствено че е ревизирана за небосвод от 18 месеца, а не за 4 години. Програмата е изпратена тази заран на специалистите в ГЕРБ, взели участие в работните групи.

Списъкът с имената бе пожелан преди седмица от водача на ГЕРБ Бойко Борисов на лидерската среща сред първите две политически сили в 49-ия парламент. Неговият мотив беше, че въпреки всичко ГЕРБ-СДС, които желаят постоянно държавно управление и са подготвени да се схванат с ПП-ДБ, би трябвало да видят имената, тъй като може някои да не утвърждават. Още на лидерския диалог Борисов подчертава на това, че не е значимо дали с първия, или с втория мандат ще бъде формирано държавно управление, а водещото в тази ситуация е да има образуван кабинет.

Първоначалния период, който даде Борисов, беше неделя, само че след това се оказа, че поради 1 май почивните дни са с един повече. Така времето за кадровите оферти на ПП-ДБ беше удължено до първия работен ден. 

В края на предходната седмица съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков разгласи, че до вторник лансирането на всевъзможни имена ще са единствено клюки. През това време сред Политическа партия и Демократична България течаха сондажи и заседания за личен състав на държавно управление.

В препоръчаната стратегия за ръководство са заложени пет съществени целта за идващите 18 месеца: влизането на България в Шенген и в еврозоната, битката с инфлацията, осъществяването на всички забавени условия и ограничения по националния План за възобновяване и резистентност (НПВУ) и смяна в метода при подбора и финансирането на районни планове.

Ако получи поддръжка, държавното управление на ПП-ДБ ще направи всичко належащо за присъединението на България към Шенгенското пространство още през тази година. Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни ограничения (вкл. на механизъм за следствие на основния прокурор), промяна в структурата на службите за сигурност и усилване на граничния надзор по външните граници поради усиления мигрантски напън.

Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР