Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през

...
Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през
Коментари Харесай

Армията вади на тезгяха казарми, складове и летище за продажба

Списък със 100 парцела с отпаднала нужда, по отношение на които през 2019 година се възнамерява да бъдат осъществени разпоредителни действия, разгласява на уеб страницата си Министерството на защитата (МО). Ведомството, което все по-ударно пуска на търгове за продажба и трансферира на общини ненужните му парцели, обаче към момента не оповестило минималните им цени.
Преди време единствено за защита на опустели казарми армията харчи годишно по към 14 млн. лева Така, следвайки проекта си да свие непотребните разходи, в границите на пет години сред 2011 година и 2016 година МО съумя да организира 682 търга, само че се отърва от едвам 102 терена, за които е получи 34,3 млн. лева Рекордната сума от 4,98 млн лева пък бе дадена за 114 дка имот с един склад в местността Кокалу в Несебър, станала печално известна около аферата " Дюнигейт ", отбелязва " Монитор ".
В последните няколко години обаче ведомството опитва да разпродаде със размах парцелите си с отпаднала нужда. Именно затова в листата за тази година са попаднали терени в цели 18 области-София, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Монтана и Русе. Сред тях са опустели казарми, хранилища, стрелбища и даже летище, което се намира в пазарджишкото село Черногорово.
В листата има и много апетитни парцели като незастроен терен с повърхност близо 40 дка наоколо до Софийския околовръстен път край столичния жк „ Люлин “, а също и имоти в кварталите „ Княжево “, „ Горна баня “ и в регионите на Панчарево, Банкя и Божурище. За продажба е разгласен даже терен с близо 19 дка повърхност в тузарския квартал „ Драгалевци “, върху който са построени хранилища. МО желае да се отърве и от куп армейски парцели край морето, измежду които в бургаските квартали „ Сарафово “ и „ Банево “, в Созопол, Несебър, Царево, Черноморец и Поморие, както и от терен в местността Кара тепе във варненския квартал „ Виница “ и от казармите в регион „ Владислав Варненчик “.

В продължение на четири седмици доброволците ще учат военния правилник, запазване на хората и околната среда в изискванията на нуклеарна, химична и биологична отбрана, евакуационни действия и други действия, с които е натоварена родната войска. Курсистите ще имат и часове по пукотевица и тактическа подготовка, дейности в отговор на терористична опасност и инженерна подготовка за обезпечаване на разнообразни типове машини. Сред доброволците, които след сполучливо прекосяване на началната подготовка могат да се трансферират и към профилирано военно образование, има учители, студенти и спортисти на друга възраст. Курсът ще приключи на 9 август с най-старата воинска традиция - полагането на военна клетва. До края на годината пък ще бъдат извършени по един курс по начална и специфична военна подготовка, за които може да се кандидатства до 16 август, оповестиха още от МО.
И припомниха, че според закона мераклиите би трябвало да са пълнолетни, да нямат друго поданство, да са годни за военновременна работа, да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент, както и против тях да няма формирано наказателно произвеждане. За интервала на образование по начална и специфична военна подготовка се обезпечават гратис настаняване, хранене и униформа, здравно обслужване и наложително обезпечаване, показват още от ведомството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР