Спирането на Северен поток беше намек, че скоро Русия едва

...
Спирането на Северен поток беше намек, че скоро Русия едва
Коментари Харесай

Срив в цената на природния газ: от рекорди до най-ниските за тази година нива

Спирането на Северен поток беше намек, че скоро Русия надали ще се завърне като фактор в европейския газов пазар Европа усилва доставките от Норвегия и Съединени американски щати и други различни източници Природният газ най-вероятно ще нарастне през ноември поради скъпото гориво в хранилищата
Цените на природния газ безусловно се сринаха в последните дни. В петък спот пазарът затвори на 56 евро/мВтч на най-голямата европейска борса TTF. Това действително е най-ниската цена за 2022 година и най-ниската изобщо от предходната година по това време - 4 месеца преди войната на Русия в Украйна. Спремо рекордните такива през август пък сегашните цени са 6 пъти по-ниски.

Всички тези цифри водят към едно и също умозаключение - че в Европа сега няма огромно търсене на природен газ и покупко-продажби на спот пазара съвсем не се подписват. Една от аргументите за това е пренасищането на газовите хранилищата (92%), както и по-топлото време през октомври, което забавя старта на отоплителния сезон. В София да вземем за пример централното отопление ще бъде пуснато при три поредни дни със междинна температура от под 12 градуса и прогноза за задържане на тези равнища.
Реклама
За страдание ниските цени на спот пазара не значат непосредствено и ниски цени за потребителите. Всъщност количествата, които се доставят в този момент са закупени предходните месеци, когато цените бяха доста по-високи. А и фючърсите на газа са на напълно други равнища, въпреки също да се намаляват доста. Тези за ноември на борсата TTF да вземем за пример се търгуват през днешния ден на равнища от 133 евро/мВтч, което е най-ниското от края на юни 2022 година

Всичко това ще има резултат в България от началото на ноември, когато се чака ново намаляване от 30% на цената на " Булгаргаз ". Ако трендът от последните дни се задържи поевтиняването може да е даже още по-голямо.
Запълването на хранилищата
От днешна позиция наподобява, че Европейския съюз позволи бързото запълване на хранилищата да провокира шоково повишаване през лятото поради голямото търсене. Идеята на европейските бюрократи беше да се реализира допустимо най-бързо до избрани равнища на хранилищата, тъй че при отрязани доставки от страна на Русия през есента и зимата, да има сигурни количества, които да могат бързо да се трансферират сред страните. Реално видяно Москва, посредством Газпром, в действителност съвсем спря доставките за Европа в края на лятото с решението си да спре Северен Поток.
Реклама
Но вместо да се реализира непоклатимост на пазара посредством запълването на хранилищата, се провокира огромна волатилност.

Скритият резултат от всичко това е, че действително Европа се е запасила с извънредно безценен газ, който ще стартира да покачва цените на пазара при изпомпването. Така може да се провокира противоположен резултат и търговците на газ да задържат запасите си и да се пробват да набират нужните количества от пазара, където все още цените са доста по-ниски. Но увеличеното търсене отново би ги изстреляло нагоре.

Това важи с цялостна степен и за България, защото в хранилището в Чирен има все още 451 млн. м3 природен газ, който е нагнетен през лятото, на високите цени и неизбежно ще влезе в микса на " Булгаргаз " още идващия месец.
Откъде идва газа в този момент?
Допреди няколко месеца най-големият източник на природен газ за Европа беше Русия с към 45%. В момента този % е сред 5-7%. Спорно е да се твърди кой е най-големият сурогат, защото в доста от покупко-продажбите има препродаване и суапове, като мъчно може да се наблюдава произхода на газовата молекула.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР