Спирането на руския газ за България и Полша е основна

...
Спирането на руския газ за България и Полша е основна
Коментари Харесай

Защо Путин ни спря газа?

Спирането на съветския газ за България и Полша е съществена тематика в множеството немскоезични издания през днешния ден. Коментаторите са единомислещи, че Путин употребява газовите доставки като оръжие. Но за какво тъкмо против България и Полша, питат изданията. " Спирането на газа няма да хвърли България в съществени компликации. Доставките могат да се провеждат и по различен метод ", написа Гералд Брунбергер във " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) и заключава: " Това е сигнал към Запада ". За " сигнален изстрел към Германия и към Запада " написа и " Ди Велт ".

" Щука в езеро с шарани "

Швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) развенчава на собствен ред едно постоянно срещано пояснение за дейностите на Русия: " Спирането на доставките не е обвързвано с това, че Полша се държи изключително остро по отношение на Русия. По-вероятната причина гласи, че последователно понижава заплахата, която произтича от силата, употребена като оръжие. Полша и България към този момент бяха оповестили, че нямат желание да възобновяват договорите с Газпром, които изтичат в края на годината. С други думи: Русия си е избрала цели за офанзива, които са безболезнени за самата нея, тъй като приходите от двете страна по този начин или другояче очевидно ще отпаднат ", написа изданието. А съгласно оценката на " Тагесшпигел " прекъсването на газа за Полша и България е " акт на обезсърчение ".

Уводната публикация на " Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ) изяснява дейностите против България по този начин: " България е дребна риба за Газпром. Седем милиона поданици, малко промишленост - по-малко от 2% от износа на съветския газов колос отиват за България. За Путин обаче България като член на Европейски Съюз е евентуална щука в езеро с шарани. Тя е образец за наставление на останалите ", написа създателят Михаел Баухмюлер.

Според него Кремъл цели тъкмо това - посредством България да покаже на останалите какво ги чака и по какъв начин ще наподобява идната зима без сибирския газ. И най-много: по какъв начин ще се отрази това на европейското единение. Защото образецът с България е в последна сметка тест за това какъв брой дълго Европейски Съюз ще остане обединен. Изданието твърди още, че Путин забива своя чеп там, където счита, че най-лесно може да разцепи единството на Европа: " Още при анексията на Крим България беше срещу глобите против Русия. А в днешната война в Украйна до момента отхвърляше да изпрати оръжия. И защото няма други тръби, водещи към България, пропадат и механизмите за взаимност в Европейски Съюз: без тръби няма помощ. Кремъл желае София да се моли на колене за съветска помощ, а с това да се изложи и целият Европейски Съюз ", разяснява изданието и моли за бърза, безусловна и небюрократична помощ за България, защото единствено това би обвързало колебаещата се в позициите си София към Европейски Съюз.

" Сериозни катаклизми няма да има "

Добрият ценител на България Михаел Мартенс твърди, че защото е очаквала прекъсването на съветския газ, България е релативно добре подотвена. Затова, съгласно него, прекъсването на газа няма да докара до съществени катаклизми, още повече че договорите с България изтичат в края на годината. В публикацията си за ФАЦ той обаче обръща внимание на обстоятелството, че разногласията дали да се изпрати оръжие на Украйна са в положение да взривят обединението.

В различен собствен коментар за ФАЦ Мартенс хвали решителното и действено държание на премиера Кирил Петков - без значение от обстоятелството, че обществените му изяви не постоянно се оказват сполучливи. За образец Мартенс дава апела на Петков към българите да дарят по една заплата за Украйна. Макар да е бил предупреждаван, че това няма да се посрещне добре от сънародниците му, Петков не трансформирал позицията си, написа коментаторът на ФАЦ и акцентира таман това му качество - че отстоява позициите си, когато е уверен в правотата си. " Къде стои Петков в сегашната разломна обстановка - това е повече от ясно ", заключава Мартенс.

Източник:

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР