Спирането на доставките на руски газ за България от края

...
Спирането на доставките на руски газ за България от края
Коментари Харесай

Луда надпревара за пренос на газ през Кулата-Сидирокастро за юни

Спирането на доставките на съветски газ за България от края на април докара до голям интерес от търговците на синьо гориво в района за импорт у нас, който резултира в поръчки над опциите на потенциала на газовата връзка с Гърция при Кулата-Сидирокастро за юни месец.

Търгът на държавния газов оператор " Булгартрансгаз " за месечния потенциал на тази точка, който е 60 хиляди МВтч на ден или 6 млн. куб. м, е провокирал на 16 май (понеделник) поръчки за 140 % от опцията за транспорт през юни. Това постанова провеждането ден по-късно на наддаване за потенциала с награда от 20 % над в началото оповестената от " Булгартрансгаз " цена за транспорт през точката. Във вторник към този момент са контрактувани към 57 хиляди МВтч природен газ, свободни са останали единствено 3 хиляди МВтч, по данни на участници в търга.

Дали с изключение на държавния газов снабдител " Булгаргаз " има други компании, запазили опцията за транспорт на газ през Кулата-Сидирокастро, не е ясно. На " Булгаргаз " потенциалът е нужен, с цел да внесе количествата азерски газ, които кардинално би трябвало да влизат в страната през към момента незавършената газова връзка Комотини-Стара Загора. За идващия месец те остават в понижените размери. Пълните – само че с по-близки цени до пазарните, а не по-евтините договорни цени, би трябвало да стартират да постъпват от 1 юли. Отделно се чака през Кулата-Сидирокастро да постъпят и контрактуваните юнски количества американски полутечен газ, за който преди дни министър председателят Кирил Петков сподели, че към този момент пътува с двата танкера за България.

Според неговите думи тези размери ще бъдат доставени на терминали за регазификация на полутечен газ в Гърция или Турция. Правителствени източници обявиха пред Mediapool предходната седмица, че различните доставки ще дойдат на гръцкия терминал Ревитуса. За да влязат обаче оттова, " Булгаргаз " би трябвало да купи към този момент запазен от други търговци потенциал за разтоварване на каргото. Затова, съгласно други източници, към момента не е изключена опцията за импорт през турски LNG терминали, а не се показва излично къде ще дойдат танкерите, с цел да се избегне блокиране на входен потенциал от съперници играчи, доста от които се пробват да пробият или засилят позициите си на българския пазар след отдръпването на съветската " Газпром " от него. Освен това, съгласно осведомени, държавното управление се пробва да избяга от нуждата " Булгаргаз " да купува потенциал за терминала в Ревитуса от компанията " МЕТ Енерджи ", в която работеше допреди назначението си шефът на " Булгаргаз " Людмир Йоцов. Държавното сдружение в последните седмици е подложено на тежки офанзиви от страна на някогашните ръководещи от ГЕРБ, че МЕТ е след фирмите, които осигуриха експресно различните доставки за май.

Пазарни играчи обясниха пред Mediapool, че сега районният пазар е " наводнен " от полутечен газ, който се предлага на по-ниски спотови цени от тези на тръбопроводния съветски газ и това е късмет за реализиране на в действителност положителни покупко-продажби от страна на " Булгаргаз ". Според тях обаче основно е връзката Комотини-Стара Загора в действителност да бъде завършена най-накрая до октомври, когато стартира газовата година и потреблението в страната нараства доста. Това ще прибави 3 милиарда куб. м потенциал към входните точки за импорт на природен газ в страната. Освен че най-накрая по този интерконектор ще могат да влязат всички контрактувани по-евтини количества азерски газ, които са 1 милиарда куб. м годишно, ще се прибави опцията за импорт или пренос към Румъния и Унгария на спомагателни 1.5 милиарда куб. м. Това ще разреши да се появят и други спотови оферти към " Булгаргаз ", които да са на още по-ниски цени от тези на в този момент контрактувания американски газ и предстоящите дълготрайни доставки, които съгласно осведомени ще бъдат обезпечени от американската " Шанийр " (Cheniere Energy).

Всичко това обаче не значи, че " Булгаргаз " не дължи на обществото информация за договорите, количествата и цените, на които ще обезпечава природен газ – без значение дали става въпрос за краткосрочни или дълготрайни доставки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР