Спирането на българския правителствен самолет от Иран по пътя му

...
Спирането на българския правителствен самолет от Иран по пътя му
Коментари Харесай

Славчо Велков: Бих избрал друг маршрут за полета на премиера

Спирането на българския държавен аероплан от Иран по пътя му към Саудитска Арабия е епизод в усложнените връзки сред двете мюсюлмански суперсили. Това мнение изрази депутата от Българска социалистическа партия и специалист по сигурността Славчо Велков в ефира на БТВ.

Специалистът по национална сигурност изясни, че този вид полети се извършват през Турция, на юг към Египет и оттова към Арабския полуостров. Полетите като този се възнамеряват с месеци, вземат се нужните позволения. "За мене това е един политически знак от страна на Иран към Саудитска Арабия, а не към България. Той е във връзка на променената среда на сигурност в региона на Персийския залив и Близкия изток ", изясни Велков и добави, че това е "заради образувания преди няколко дни Сунитски антитерористичен алианс, който се оглавява от Саудитска Арабия. И във връзка на опълчването в района, защото Иран е един от огромните играчи, а Саудитска Арабия има своите искания да бъде водач в сунитския мюсюлмански свят. "

Велков изясни, че сходни полети се готвят с месеци преди провеждането си и нормално се лети през Турция и Египет. Според него определеният след отхвърли на Техеран път през Ирак не е безвреден: „ Лети се над регион, където се водят бойни действия”.

Славчо Велков посочи, че България не е пострадала от случилото се с държавния аероплан. "Другият маршурт от Турция през Ирак и то отново покрай иранската граница не е безвреден във въздушното пространство. Особено, когато се лети над регион, в който се водят бойни дейности ", сподели още господин Велков. Според него при планирането на полета може би не са регистрирани измененията там през последните няколко дни и седмици - и в Турция и в Саудитска Арабия текат решителни промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР