Спиране на учебни часове за 14 дни ще има само,

...
Спиране на учебни часове за 14 дни ще има само,
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Само при случай на коронавирус в училище ще се спират занятията

" Спиране на образователни часове за 14 дни ще има единствено, в случай че в съответно учебно заведение се установи случай на ковид . " Това съобщи ръководителят на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Към момента в България има огнища на вируса в София, Плевен и Габрово. В тези области образователните заведения няма да приключват часовете, изясни ген. Мутафчийски. 
По отношение на областите, в които няма огнища спешният щаб предлага в образователните заведения всеки ден преди началото на първия час да има 5-минутни указания за хигиена.
В кината, театрите и културно-масови събития да се продават билети в залата през място или на разстояние от 1 метър. В залата не би трябвало да има визити на повече от 250 души.
По отношение на спортни тимове, които би трябвало да играят мачове у нас в зала, ще би трябвало да прекарат 14-дневен карантинен интервал преди да излязат за спортното събитие.
„ Решаваща роля в използването на тези ограничения е здравното министерство и лостовете, с които разполага в лицето на основния хигиеничен контрольор и РЗИ. Става въпрос за рискова обстановка, в която всички европейски водачи регистрират, че няма верни ограничения и верни рекомендации. Всички търсят решението “, добави Мутафчийски.
Една от ограниченията планува да не се позволяват в образователни заведения възпитаници, преподаватели и личен състав с грипни признаци, както и в обществени заведения.
По думите му става въпрос по какъв начин да предпазим по-възрастните, тези с хронични болести и невисок имунитет.
„ Това са рисковите групи. Ако въпреки всичко приказваме за децата и това, че те не са в рисковата група, все пак те могат да пренесат инфекцията “, изясни той.
Забранява се и провеждането на всеобщи мероприятия, зелени учебни заведения и екскурзии за учениците.
По отношение на научните прояви – да се анулират конгреси и конференции. Според Мутафчийски това не е екзотична мярка, а една от първите, които самите научни среди са наложили.
Той акцентира, че регионалните управи имат правото според от интензитета на огнищата да наложат ограничения. На този стадий считаме, че може да се предлагат и същите ограничения, които са в незаразените области, добави той.
ОЩЕ: Борисов: Светът е напълно неопитен за зараза от ковид
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР