Спецпрокуратурата отказа да разследва висши полицаи, участвали в организирана престъпна

...
Спецпрокуратурата отказа да разследва висши полицаи, участвали в организирана престъпна
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата отказа да разследва висши полицаи, участвали в организирана престъпна група

Спецпрокуратурата отхвърли да проверява висши служители на реда, взели участие в проведена незаконна група, работила през 2018-2020 година. Дирекция „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи, която проверява случая, е обжалвала прокурорското разпореждане за отвод, оповестиха от силовото ведомство.

Разследването е почнало по постъпили сигнали и медийни изявления, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и жители, отвън системата на Министерство на вътрешните работи. Използвани са специфични разследващи средства с разрешението на Специализирания углавен съд и са направени материални доказателсва. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 година събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура, съобщи vevesti.bg.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 година е изработен отвод от формиране на досъдебно произвеждане за ОПГ с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП. По време на следствието, през 2020 година един от висшите чиновници на „ Национална полиция “ е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Към датата на прокурорския отвод същият е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в националното заседание.

Министерство на вътрешните работи смята, че прокурорът, направил отвод да образува досъдебно произвеждане, не е показал въз основа на кои материали е направил своите правни заключения. Ако обособените материали съдържат спорна информация, юридическата точност изисква обвинителят да стимулира за какво е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави усещане, че размерът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е забележителен, като и досега в Министерство на вътрешните работи не е постъпвало мнение от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за преустановяване е от януари 2021 година, а самото изпращане на протоколите за направени ВДС-и е от април 2021 година – 3 месеца по-късно, и явно не са взети поради при взимане на решението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР