Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на

...
Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на
Коментари Харесай

Рашков срещу прокуратурата: Образувано ли е досъдебно производство срещу Асен Василев

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно произвеждане против вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за длъжностно закононарушение , това заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите на излизане от комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, в която бе изслушан.

По негови думи производството е формирано доста скоростно след сигнал на предприемача Георги Самуилов, който е притежател на " Инса Ойл ".  Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението " да се образува досъдебно произвеждане ", като не оставя избор на наблюдаващия прокурор самичък да реши дали има данни за това, сподели още Рашков.

" Забравих да изразя своето страдание към основния прокурор - или си е счупил краката, или ги е навехнал да бърза да образува досъдебно произвеждане против вицепремиера Василев. Разбира се, доста скоростно е станало това по един сигнал на „ Инса Ойл “ и по-точно Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал едно писмо, един сигнал до основния прокурор. Той е разпоредил незабавно на Паличева, която е изпратила на Специализираната прокуратура да образува досъдебно произвеждане по този сигнал. Тоест Паличева не е оставила благоприятни условия на прокурора, на който е изпратила този сигнал от Самуилов да реши има ли данни или няма данни, с цел да образува производството ", съобщи Рашков.

" Така е бързано, че е написано - известие от органите на Министерство на вътрешните работи. А такова нещо и такова известие от Министерство на вътрешните работи не е изпращано на прокуратурата ", добави още той.

" Не съм получил информация от прокуратурата. Но, в случай че е правилно, това е цялостно безсрамие " . Това съобщи министър председателят Кирил Петков по отношение на информацията на Рашков, че е образувано досъдебно произвеждане против вицепремиера.

" Надявам, се че не е вярна информацията. Но, ако е по този начин - позор ", безапелационен бе министър-председателят.

" Те не можаха да образуват досъдебно произвеждане две години за другия проблем, а са съумели в този момент да създадат произвеждане по сигнал на една от фирмите, които бяха част от суматохата за цените на горивата. Това ще е очевадна постъпка какво тъкмо цели прокуратурата ", уточни Петков.

Междувременно говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев съобщи пред, че няма формирано досъдебно произвеждане против вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Кръстев напомни, че с лед промени в Наказателно-процесуален кодекс от 2017 година досъдебните производства се образуват за осъществени закононарушения, а не против съответни лица. Съгласно процесуалния закон, в случай че в границите на досъдебното произвеждане се съберат доказателства, че има осъществено закононарушение, както и за неговия причинител, тогава се пристъпва към предявяване на обвиняване.

Според Наказателно-процесуален кодекс досъдебните производства се образуват от орган по следствието, следовател или прокурор от първоинстанционната прокуратура, способена да проверява съответни закононарушения. Висшестоящи прокурори нямат право да образуват досъдебни производства.

" Инса Ойл " е учредена през 2001 година и е една от водещите компании за произвеждане и търговия на петролни артикули в България. Фирмата разполага със лична индустриална база. Над 200 компании в България са клиенти на „ Инса Ойл ”. Компанията изнася свои артикули в Румъния, Гърция, Сърбия и Косово и търгува със приблизително над 150 000 тона нефтопродукти годишно. „ Инса Ойл ” разполага със личен петролен танкер, 34 автомобилни цистерни и 35 ж.п. цистерни. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР