Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу вицепремиера

...
Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу вицепремиера
Коментари Харесай

Рашков: Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Асен Василев, оттам отрекоха

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно произвеждане на 15 март против вицепремиера Асен Василев за длъжностно закононарушение, по сигнал на " Инса Ойл ", заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред публицисти.

" Така е бързано, че е написано - известие от органите на Министерство на вътрешните работи. А такова нещо и такова известие от Министерство на вътрешните работи не е изпращано на прокуратурата ", разяснява министърът.

Според Рашков Георги Самуилов от " Инса Ойл " преди няколко дни е подал писмо до Иван Гешев и той е разпоредил незабавно на профилираната прокуратура да образува досъдебно произвеждане по този сигнал.

Рашков беше на чуване във парламентарната комисия по вътрешна сигурност. На съвещанието участваха основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".

" В момента монополът върху следствието е възложен на един държавен орган. Когато той по една или друга причина не съблюдава закона, той може и блокира проверяващата активност в страната, в случай че щете по повода - политически пристрастия. И нищо не може да направи големият държавен уред в лицето на Министерство на вътрешните работи, когато против него стои един единствен човек, политически привързан, и подчинените му прокурори ", съобщи министърът.

По думите на Рашков страната би трябвало да възвърне проверяващата си функционалност и добави, че Министерство на вътрешните работи има квалифициран план, който планува смяна в закона, с цел да се даде опция на проверяващите органи на полицията да също да могат да образуват досъдебно произвеждане.

Ако един проверяващ орган желае да извърши претършуване и изземване, би трябвало да изпрати материала на наблюдаващия прокурор, само че всичко това е време, което е за сметка на бързината и успеваемостта, и се основават непотребни задължения за прокурорите, разяснява Рашков.

" Проектът не цели разграничаване на прокуратурата, а предоставяне на шир на проверяващите органи ", сподели той.

" По досегашния Наказателно-процесуалния кодекс чиновниците на Министерство на вътрешните работи се задължават да изпратят на прокуратурата преписката с материалите и да чакат какво тя ще реши. Започва едно очакване да се реши какво да се прави с тези материали ", съобщи вътрешният министър.

Той даде образец, че по инспекцията на Министерство на вътрешните работи за автомагистрала " Хемус ", откакто материалите са били предадени на прокуратурата, към този момент шест месеца няма информация какво е свършила тя.

" Все едно работим в разнообразни страни и по разнообразни проблеми ", добави министър Рашков. Той уточни още, че предлага да се редуцира дистанцията сред проверяващия орган, който събира доказателствените материали и съдията.

Според Рашков се дават големи запаси за проверяващата работа, която не реализира съответните резултати в рационален период.

Спецпрокуратурата отхвърли

За " По света и у нас " представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев съобщи, че няма формирано досъдебно произвеждане против вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Кръстев напомни, че след промени в Наказателно-процесуален кодекс от 2017 година досъдебните производства се образуват за осъществени закононарушения, а не против съответни лица. Съгласно процесуалния закон, в случай че в границите на досъдебното произвеждане се съберат доказателства, че има осъществено закононарушение, както и за неговия причинител, тогава се пристъпва към предявяване на обвиняване.

Премиерът Кирил Петков също разяснява: " Тази вест пристигна и при мен, в случай че това е правилно, това е цялостно безсрамие. Те не можаха да създадат досъдебно произвеждане за другия проблем. Сега ще е просто очевадна стъпка на прокуратурата какво цели с нейните дейности, уповавам се, че не е вярна номината, само че в случай че е вярна, просто позор ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР