Специфично лекарство за лечение на COVID-19 все още няма, макар

...
Специфично лекарство за лечение на COVID-19 все още няма, макар
Коментари Харесай

Проф. Александрова обясни какво съдържа медикаментът, с който Тръмп пребори К-19

Специфично лекарство за лекуване на COVID-19 към момента няма, въпреки екипи от учени от целия свят да работят на цялостни обороти, с цел да пречупят гръбнака на пандемията. Светъл лъч в този епидемиологичен мрак се появи, когато международните медии оповестиха, че Доналд Тръмп е преборил COVID-19 с помощта на специфичен коктейл от лекарства.

"Да, Доналд Тръмп е бил лекувал с комплекс от лекарства. Моноклоналните антитела дават подтик на диагностиката и изследователска активност.

До откриването им за тези действия са били употребявани серуми, плазма, взети от преболедували хора. Плазмата е самостоятелна, няма по какъв начин да бъде стандартизирана, което е минус, който се преодолява с моноклоналните антитела ", сподели пред NOVA NEWS проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българска академия на науките.

"Моноклоналните антитела са безусловно идентични между тях. По-късно бива намерено, че те могат да се употребяват и за лекуване. Идеята е да се нападна болест, израстък, вирус непосредствено и единствено тях, без да вредят на останалата част от тялото ", добави още гостът.

"Моноклоналните антитела се получават от сполучливо излекувани пациенти и възпроизведени по биотехнологичен път. Те са биологичен артикул, което допуска, че би трябвало да имат по-добра търпимост от пациентите, коментирани са незначителни прояви на странични резултати ", осведоми вирусологът.

"Тези тела са лицензирани за приложимост преди 30 години, само че бързо се развива тяхното потребление в края на предишния век. Повечето се ползват в онкологията и автоимунните болести. Моноклоналните антитела могат да се свържат генното инженерство. Правят се опити, които да разрешат по-евтиното им приемане ", заключи проф. Радостина Александрова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР