Специфичните нужди се променят през различните етапи на възрасттаКои храни

...
Специфичните нужди се променят през различните етапи на възрасттаКои храни
Коментари Харесай

Суперхрани зареждат жената със здраве и сила

Специфичните потребности се трансформират през другите стадии на възрастта

Кои храни са най-богати на витамини, минерали, антиоксиданти? Не постоянно тези, които допускате. Марулята да вземем за пример е потребна. Но в случай че я замените с по-хранителни тъмнолистни като къдраво зеле кейл или спанак, изгодите за здравето ще са по-големи.

Такъв е съветът на уеб страницата за здравословно хранене eatright.org., който коментира кои хранителни субстанции са изключително потребни за дамите. И те като мъжете би трябвало да следват разнообразно и здравословно меню с артикули от всички групи - пълнозърнени, плодове, зеленчуци, ненаситени мазнини и чист протеин. Но дамата има и специфични хранителни потребности, които се трансформират през другите стадии на възрастта.

Съдържание

на желязо

Този детайл е основен за здравето и енергийните равнища на дамите в интервал на менопауза. Освен зелето кейл негов главен източник са пилето, пуйката, рибата, спанакът, бобовите и някои типове мюсли, даже и жигосаното алено месо. Желязото в зеленчуците по-лесно се усвоява от организма, когато се комбинира с ястия, богати на витамин C. Затова закусвайте с обогатени с калций и магнезий мюсли, гарнирани с ягоди. На обяд си направете салата от спанак и хапнете няколко части мандарина. Прибавете повечко домати към супата от леща.

Фолиева киселина

Когато дамата доближи детеродна възраст, фолиевата киселина, или още витамин B9, става доста значима за понижаване на риска от проблеми към бременността. Нужната доза за тези, които не са бременни, е 400 микрограма дневно. Приемът на храни, естествено съдържащи фолиева киселина, като цитруси, листни зеленчуци, бобови храни и семена, ще увеличи равнищата на този витамин от групата B.

Ряпа, ечемик, кълнове, леща, ориз, пшеничен зародиш, овесени ядки, нахут, пълнозърнест самун също оказват помощ. Но в някои случаи се постанова спомагателен банкет на фолиева киселина, изключително когато дамата е бременна или кърми. Тогава нужните равнища на банкет стават надлежно 600 и 500 микрограма дневно. Съветвайте се с доктор или диетолог, преди да започнете да приемате такава добавка.

Калций и витамин D

За здрави кости, зъби, коса дамата би трябвало да се храни с разнообразно, богато на калций меню всеки ден. Този детайл понижава риска от остеопороза - болест, при която костите изтъняват и стартират елементарно да се чупят. Източници на калций са нискомаслени или обезмаслени мляко, йогурт, сирене, риба сардина, соево сирене тофу. Наблегнете на обогатени с калций растително мляко, сокове и мюсли.

Определени количества витамин D също са доста значими. Заедно с калция те забавят процеса на стареене. Добър източник на този витамин са тлъстите риби като сьомга и скумрия, яйца, гъби.

Особено потребни за дамата са богатото на антиоксиданта бета-каротин цвекло и броколите – източник на витамини C и К, калций, магнезий, брюкселско зеле.

Кои храни

да ограничим

Най-вече би трябвало да се не помнят захарта, наситените мазнини, алкохолът.

- Избягвайте подсладените течности, в това число постоянния банкет на газирани питиета. Обърнете тил на пастите, тортите, бисквитите и другите десерти.

- Ако си пийвате, сведете алкохола до едно пиво дневно. Това значи 350 грама бира, 150 г вино или 50 г корав алкохол.

- Посягайте рядко към богати на наситени мазнини артикули като масло, свинска мехлем, пълномаслено мляко, твърди сирена, сметана, месо и месни артикули, изключително салами. Гответе със зехтин - нужни са ви най-малко по 2-3 супени лъжици екстра върджин на ден. Избягвайте пърженето за сметка на печенето и готвенето на пара. Средиземноморската диета е една от най-здравословните в това отношение.

Консумирайте мононенаситени мастни киселини, които оказват помощ за намаление на “лошия ” LDL холестерол и поддържат равнищата на “добрия ” HDL холестерол високи.

Авокадото е

изключително потребно,

яжте по половин плод дневно. Включете в менюто растителен протеин – фасул, леща, соя.

Правилното, уравновесено, богато на фибри хранене зарежда с сила нежния пол, много претрупан в днешно време, понижава риска от болести. Според експертите здравословният хранителен проект наподобява по този начин:

- Поне 85 г на ден пълнозърнени самун, мюсли, паста, кафяв ориз или овес.

- Три дребни порции нискомаслена или обезмаслена млечна храна или сирена.

- 150 г еквиваленти на протеин – постно месо, пиле, морски блага, яйца, фасул, леща, тофу, ядки, семена.

- Две и половина купички зеленчуци - пресни, замразени или консервирани без добавена сол.

- Две купички плодове – пресни, замразени или консервирани, без добавена захар. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР