Специфични химикали, съдържащи се в течностите за електронни цигари и

...
Специфични химикали, съдържащи се в течностите за електронни цигари и
Коментари Харесай

Проучване: Електронните цигари могат да предизвикат сърдечни проблеми

Специфични химикали, съдържащи се в течностите за електронни цигари и отделяни при използването им, могат да провокират сърдечни проблеми, сходни или по-сериозни от тези от стандартните тютюневи произведения, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл, като цитира американско проучване.
Учени от университета в Луисвил, щата Кентъки, са открили, че аерозолите от електронни цигари могат да доведат до сърдечни аритмии при мишки.
" Нашите констатации демонстрират, че краткотрайното излагане на отделяните от електронни цигари субстанции може да дестабилизира сърдечния темп. Това се дължи на характерни химикали в течности, които се употребяват ", изяснява Алекс Карл, помощник в катедрата по физиология на университета в Луисвил и отпред на изследователския екип.
Според него има съображение да се допуска, че използването на електронни цигари, " включващи избрани аромати " може да наруши електропроводимостта на сърцето и да предизвика аритмии, което пък основава по-голям риск от предсърдно или камерно мъждене, даже и от ненадейно прекъсване.
Тъй като стана ясно, че характерни съставки в течностите за електронни цигари могат да провокират аритмии, това акцентира " незабавната потребност " от повече проучвания за въздействието на тези съставни елементи върху сърцето на животни и на хора, отбелязва Карл.
За задачите на изследването експертите от университета в Луисвил следят въздействието върху сърцето на мишки на вдишани аерозоли от двете съществени съставки в течности за електронни цигари – безникотинов пропиленгликол и растителен глицерин – или от ароматизирани течности с никотин.
При всички аерозоли от електронни цигари сърдечната периодичност на животните се забавя при излагане на дима и се форсира по-късно, само че нейната колебливост понижава - индикатор за стрес, се споделя в известието на изследователския екип.
Учените откриват също, че течност за електронни цигари с мирис на ментол или единствено пропиленгликол предизвикват камерни аритмии и други нарушавания на проводимостта на сърцето.
" Откритията от това изследване са значими, тъй като дават нови доказателства, че потреблението на електронни цигари може да попречи на естествения сърдечен темп – нещо, което не знаехме преди ", споделя Аруни Бхатнагар, професор в университета в Луисвил.
Според него това е доста тревожно, защото бързо нараства използването на електронни цигари, изключително измежду младежите.
Те са най-често употребяваният тютюнев артикул измежду младежите от 2014 година насам., сочат данни на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите. 
Данните от изследването на откривателите от университета в Луисвил са оповестени в " Нейчър къмюникейшънс ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР