Специално за ТрудУнгарското правителство е подготвило законодателен пакет от мерки

...
Специално за ТрудУнгарското правителство е подготвило законодателен пакет от мерки
Коментари Харесай

Унгария приема закона “Стоп Сорос”

Специално за „ Труд ”

Унгарското държавно управление е подготвило законодателен пакет от ограничения за битка с противозаконната имиграция. Пълният текст на пакета, ще бъде показан на необятната аудитория в четвъртък, 25 януари, след което в продължение на три седмици ще бъде подложен на общонационално разискване и обществен спор. Всеки жител, всяка социална организация или съдружие ще могат да вземат отношение и да вършат оферти по законопроектите.

Новите законови ограничения, в случай че бъдат признати от Народното събрание – най-вероятно към края на февруари, ще изискват от всички организации и физически лица, поддържащи незаконната имиграция, да разкриват данни за финансирането си, което получават от чужбина.

„ Целта на пакета от законопроекти е да наложи волята на голямото болшинство на унгарския народ и да вкара строги ограничения против тези, които провеждат и финансират незаконната имиграция. Лицата и организациите, които финансират организирането на имиграцията, са най-малко толкоз рискови, колкото и лицата, които провеждат самата имиграция. Те заплашват сигурността на Унгария, заради което против тях би трябвало да бъдат подхванати изключително строги ограничения, планувани в предлаганите разпореждания “, акцентира Шандор Пинтер, министър на вътрешните работи на конференция предходната сряда, след съвещанието на кабинета.

Законодателният пакет, който съдържа три проектозакона, изисква от организациите, които улесняват имиграцията, да се записват и да рапортуват за всяко свое деяние по отношение на организирането и улеснението на имиграцията. Те ще би трябвало да заплащат 25% налог върху средствата, получавани от задграничното си финансиране. Приходите от този налог ще бъдат изразходвани от държавното управление за поддържане отбраната на държавната граница.

В допълнение, лица, които провеждат или подкрепят организирането на незаконна имиграция, могат да бъдат подвеждани под наказателна отговорност.

„ Резултатите от общонационалното разискване би трябвало да получат законов израз с явен набор от правила за жителите, незаконните имигранти и тези, които провеждат противозаконната имиграция. Въз основа точно на тези законови разпореждания, на формалните държавни органи ще се възложат съответни пълномощия за въздържане на незаконната имиграция и спазване на правовия ред в страната “, посочи Шандор Пинтер.

„ Спазването на новите разпореждания ще бъде следено от прокуратурата, а при определяне на нарушавания, ще бъдат повдигани обвинявания, които ще се преглеждат от съда. Законопроектът планува още задгранични жители, които подкрепят незаконната имиграция, да бъдат експулсирани от Унгария “, добави министърът.
Говорителят на държавното управление Золтан Ковач пък назова „ Стоп Сорос “ оферти законопроект. В отговор на журналистически въпрос дали новото законодателство може да засегне Джордж Сорос, представителят на държавното управление съобщи: „ Ако се окаже, че Сорос прави такива действия, т.е. интензивно взе участие в организирането на противозаконна имиграция, то новите разпореждания ще бъдат прилагани и към него, както и към всеки различен. ”

Междувременно, 11 имигранти бяха арестувани преди дни в Калошемйен, източно от Нийредхаза, откакто съумяха да пресекат унгарската граница с лек аероплан. „ В момента проверяващите органи откриват дали те могат да бъдат считани за бежанци. Ако не са обхванати от Женевската спогодба, те ще бъдат третирани като противозаконни извършители на границата ”, уточни министър Пинтер, добавяйки, че евентуално най-лесното решение за тях е да бъдат екстрадирани назад в Украйна, откъдето се счита, че са пристигнали.
Янош Лазар, министър, отговарящ за работата на кабинета на министър-председателя, съобщи на конференция предишния четвъртък, че организациите, участващи в организирането и улеснението на незаконната имиграция, би трябвало да оперират по по-прозрачен метод. Затова точно държавното управление вкарва наложителната регистрация, която, в случай че тези организации и лица не я съблюдават, ще бъдат глобявани, а също ще им бъдат налагани ограничавания от имиграционните управляващи, в това число и експулсиране от страната.
На журналистически въпрос кои тъкмо организации засяга, той отговори: „ Ако би трябвало да ви посоча образец, бих споделил, че сътрудниците на Хелзинкския комитет могат да попаднат в тази категория “. Но в случай че бъде признат, законът ще има деяние от момента на влизането му в действие, акцентира министър Лазар. Това може да бъде добра опция за тези организации и за Джордж Сорос да спрат да поддържат незаконната миграция в Централна Европа. Ако Сорос спре финансирането на незаконната имиграция в бъдеще, законодателството няма да може да се ползва по отношение на него и неговите организации. „ Що се отнася до възможното експулсиране на Джордж Сорос, никой не желае да го изгони от Унгария. Законите обаче би трябвало да бъдат спазвани от всички и затова всеки, който намерено поддържа и провежда имиграцията в бъдеще, ще би трябвало да се изправи пред суровите ограничения на закона ”, добави той.

Янош Лазар посочи, че другата цел на законопроекта е да спре другите неправителствени организации да употребяват предоставени на Унгария средства от Европейски Съюз, за поддръжка на противозаконната миграция. Министърът заяви пред представителите на медиите, че предходната година Унгария е предоставила отбрана на близо 1300 чужденци. „ Помагаме на тези, които са застрашени; те би трябвало да бъдат разграничавани от икономическите мигранти. Унгария стопира тези, които попадат в последната категория. От началото на тази година протекция са получили 50 души, а броят на лицата, които вероятно могат да получат статут на бежанци, може да нарасне сред 500 и 1000 до края на годината “, уточни той.

Гюла Будай, народен представител от партията ФИДЕС, сподели на съботната си конференция в Будапеща, че законопроектът още не е оповестен за публичен спор, а организациите на Сорос към този момент го нападат.Според ежедневника „ Мадяр хирлоп ” организациите, които първи надигнаха глас против законопроекта „ Стоп Сорос “, са същите, които нападат имиграционната политика на държавното управление, провеждат и предизвикват миграцията и са платени от Джордж Сорос. Това са унгарският „ Хелзинкски комитет ”, „ Амнести интернешънъл ” и организацията „ Права за свободата на обществото ” (Society Freedom Rights). Те са затънали до ушите в „ мигрантския бизнес ”, отхвърлят да дават бистрота на парите, които получават от чужбина. Тези организации приготвиха резолюция за Европейския съюз, в която клеветят Унгария и упорстват страната да бъде наказана поради законопроекта „ Стоп Сорос “.

По данни на унгарската гранична полиция същите са уредници на демонстрациите около граничната ограда; те са тези, които през цялото време не съблюдават наредбите за закриване на избрани гранични контролно-пропусквателни пунктове, скачат против директните зони и отбраната на унгарските граници.

Правителственият законодателен пакет от разнообразни позиции бе подложен на критика от опозиционните политически партии: „ зелената ” партия „ Политиката може да бъде друга ” (LMP), както и Демократическата коалиция на някогашния министър председател Ференц Дюрчани го нападат като антидемократичен; до момента в който извънредно дясната партия „ Йоббик ” – като незадоволително пореден. Официално бе обявено, че Адам Миркоцки – народен представител от „ Йоббик ”, е отправил обвинявания от четири точки против Джордж Сорос:

• подготовка за опит за насилствена смяна на конституционния ред в страната;
• интрига против конституционния ред на Унгария;
• образуване на размирици;
• подготовка за дестабилизация на страната.

В изказванията си Миркоцки просто изброява няколко цитата от изявления на държавни политици, които неведнъж са огласявали детайлности за хипотетичен „ проект Сорос ”, ориентиран към дестабилизиране на Унгария.

Миналия вторник обаче, унгарската Национална следствена работа отхвърли да проверява повдигнатите от Миркоцки обвинявания против Джордж Сорос. В претекстовете си от пет страници следствената работа намира, че няма данни за закононарушение, осъществено от Сорос, нито пък за милиардите форинти, разходвани от държавното управление в акцията си против Сорос.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР