Специално за “Труд д-р Людмила Емилова представя своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова представя своята поредица на
Коментари Харесай

Мерел Мустафа Лауер: Заради д-р Емилова летя по 10 000 километра

Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова показва своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Програмата в медицинския център на доктор Емилова трансформира качеството на живот, споделя убедеността си Мерел, дни преди да отлети назад за Хонг Конг след трето посещаване при лекарката. Русенката е в Хонг Конг от 4 години, преди този момент е живяла в Германия, откъдето е брачният партньор й, ръководещ автомобилна компания.

За доктор Емилова научила от другарка на майка си, лекувала се с триумф от тежки болести. Мерел решила да мине на плодове, чай и мед за филтриране и общо подсилване. Веднага я сграбчила атмосферата на другарство и шерване измежду многочислените пациенти от целия свят. Аурата на тези хора е положителна и няма по какъв начин да не се заредиш от общата сила, споделя Мерел.

Първите 20 дни недояждане дамата направила през ранната пролет на 2017 година Като IT експерт била всекидневно обездвижена и под сериозен стрес. Получила болки във врата, настойчиво главоболие, косопад, от години имала повишени равнища на неприятния холестерол и други Опитвала да се храни здравословно и 3 години преди да дойде в медицинския център, спряла месото.

Но консумирала доста мляко, тестени артикули, газирани питиета. От лекциите на доктор Емилова и кулинарното учебно заведение почнала да схваща по какъв начин да се храни уравновесено и по какъв начин да сортира потребните артикули. До идващото си идване в България (след 11 месеца) трансформирала главно навиците и всекидневната си стратегия. Започнала да пробягва огромни дистанции всяка вечер, уверена, че не трябва да си лягаме със напрежението от деня. Пренесем ли го в съня, идват кошмари и се будим изтощени и кисели. Работим неефективно и трупаме неодобрение от себе си.

Сега Мерел се радва на спокоен и пълностоен сън, наспива се бързо и заран е заредена за натоварения си ден. Разбрала е, че повишението на уменията и трупането на нови познания е неизменима част от чувството за положително здраве. Заела се е да учи испански и той ще е петият й език – с британски, немски, български и турски. В измененията има изключителна поддръжка от 16-годишната си щерка. Момичето живо се интересува от здравословното хранене и програмата на доктор Емилова, и към този момент е по-стриктна и от мен, отбелязва Мерел. Насърчава я и брачният партньор й, впечатлен от позитивните промени. Спестява на жена си обособеното готвене за него и макар че не е отхвърлил животинските артикули, приема веганската кухня с интерес.

Мерел е прецизен веган от февруари 2018 година и дефинира новия интервал като най-полезен за духа и тялото си. Винаги откликва на интереса на сътрудници и познати, заинтригувани по какъв начин е постигнала смяната. Споделеното може да избави някого от тежка болест, споделя дамата. Или да му даде посока за нов път към по този начин бягащата ни във всекидневието естетика.

С първото 20-дневно недояждане и 10 дни зареждане при Мерел стопират главоболието и болките във врата, равнищата на неприятния холестерол стартират да понижават, изчезват и други, споделени с доктор Емилова недоволства. Още хиляди километри са прелетени за втора стратегия в медицинския център напролет на отиващата си 2018 година. Мерел се усеща навръх мястото си и с огромно предпочитание прави множеството от проведените двигателни интензивности. Щастлива е, че поради доктор Емилова е научила българските хора и твърди, че те са най-хубавата гимнастика.

В Хонг Конг националните танци несъмнено й липсват и ги замества с бягането на дълги дистанции. С въображение и твърдоглавие е разкрила способи да пригоди и домашната кухня към наученото при лекарката. Казва, че в бита си китайците се хранят здравословно и има какво да вземе от техния жанр. Мерел употребява доста плодове и зеленчуци. Избягва солта и я замества с прясно изцеден лимонен сок. Допада й щадящата технология в тамошната локална кухня- зеленчуците да се употребяват леко бланширани. Сред обичаните ястия е пак-чой.

Зеленолистното е по-нежно на усет от познатото китайско зеле, има доста витамини и минерали и малко калории. Може да се яде сурово със соев сос или бланширано. Интересна на усет е и горчивата краставица. Най-често в менюто на фамилията участват нахут, бобови култури, ориз, картофи. Имат и изпитана рецепта за хумус – нахутът се изкисва за една нощ, вари се 20-30 минути, пасира се с прибавени малко тахан, зехтин и чесън, кимион, щипка хималайска сол, свеж босилек и сушени домати или чушки.

Понякога в събота и неделя Мерел остава на плодове и чай, само че повече държи на непрекъснатата система в здравословното хранене. Д-р Емилова ни демонстрира пътя, без да се щади, само че ние сами възпитаваме волята си, споделя дамата. Не е изпитала компликации да следва програмата и от нищо не се е изкушавала. Нейни близки се шегували, че прелита цели 10 000 км, без да изяде една вафла или някое от предходните тукашни известни сладости.

Откакто ползва програмата, Мерел е свалила 5 кг и при растеж 159 см тежи 55 кг. Впечатлява със спортна фигура и заразяваща усмивка. Научила е по какъв начин да се грижи за себе си и хората, които обича, и възнамерява да продължи идванията в България за обогатяване на знанията от “университета ” на доктор Емилова.

Щолен


Рецепта на основен готвач Илия Илиев

300 г пълнозърнесто брашно сипваме в дълбока купа. Наливаме 150 мл топло соево мляко, поръсваме щипка морска или хималайска сол и разбъркваме до приемане на тесто.

Оставяме го да почине 30 минути. Добавяме 150 г мая и омесваме добре. Приготвяме примес от нарязани на ситно 150 г авансово почистени от тънката ципа и костилката фурми, 50 г сухи кайсии, настъргана на ситно кора от 1 лимон и от 1 портокал, 30 г меки стафиди, 30 г авансово накиснати в студена вода и обелени бадеми, нарязани фино на дължина, 1 суп. лъж. кокосово масло и ванилията от половин шушулка. Сместа прибавяме последователно към тестото, като месим непрестанно. Отнема към 30 минути. Оставяме тестото да почине на топло за към час. След това го разделяме на две елементи и всяка слагаме в кексова форма върху хартия за печене. Покриваме със стреч фолио и оставяме за още 1 час.

Печем в авансово загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР