Специално за Bulgaria Wants You, един от най-уважаваните специалисти в

...
Специално за Bulgaria Wants You, един от най-уважаваните специалисти в
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за коледните бонуси за деца?

Специално за Bulgaria Wants You, един от най-уважаваните експерти в областта на обществената политика, разтълкува тематиката за коледните бонуси за деца и по какъв начин и кои родители могат да се възползват от тях. Автор на публикацията е доктор Христина Христова, която е ръководител на Института за фамилна политика. Тя е някогашен министър на труда и обществената политика, депутат в интервала 2005-2009г., наблюдаващ и народен представител в Европейския парламент. Доктор по социология и учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

В края на предходната година 44-то Народно заседание, при приемането на Закона за държавния бюджет за 2021 година одобри в параграф 9, ал.1 на Преходните и заключителни разпореждания, че сумите, които се приспадат като данъчно облекчение за развъждане на деца по член 22в от Закона за облагане приходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ са: 4500 лева за едно ненавършило пълноправие дете; 9000 лева за две ненавършили пълноправие деца и 13 500 лева при три и повече ненавършили пълноправие деца. Досега единият родител ползваше данъчно облекчение в размер на 20 лева за всяко дете.

Родителите би трябвало да подадат специфични заявления, които за работещите ще получат от счетоводствата по местоработата си от 30.11 до 31.12.2021 година /Декларация по член 22в, ал.8 от ЗДДФЛ/, с цел да могат да употребяват данъчното облекчение.

В декларацията родителят попълня изискуеми данни за родителя и за детето /децата/. Посочени са 5 типа обстановки – 1. Родител с наставнически права; 2. Приемен родител; 3. Настойник или попечител; 4. Член на фамилията на роднини; 5. Родител, на който не са предоставени наставнически права. Последното е, когато детето е настанено за 6 и повече месеца при него при изискванията на Закона за протекция на детето.

Не може да се употребява данъчно облекчение, когато детето е настанено в институция /резидентна грижа, дом на цялостна държавна издръжка/.

Важно е да се знае, че се употребява данъчно облекчение и когато детето е навършило пълноправие по-рано през 2021 година
Христина Христова е някогашен обществен министър Снимка: БГНЕС
Ако данъчната основа /облагаемия доход/ е по-нисък от да вземем за пример 9000 лева, което е сумата за данъчно облекчение за две деца, тогава се приспада останалата част от данъчната основа на другия родител. Това може да стане с подаването на годишната данъчна декларация за 2021 година, без значение, че няма други приходи отвън трудовите правни отношения като се ползва декларацията за данъчно облекчение за деца.

Принципно родителят може да употребява облекчението си при подаване на годишната данъчна декларация, тъй като имат право и еднолични търговци и аграрни производители.

За да може да се употребява данъчното облекчение, родителят не би трябвало да има неплатени данъчни отговорности.

Сумите, които ще получат еднократно родителите са: 450 лева за едно дете, 900 лева за две деца, 1350 лева за три и повече деца. Тези суми се получават еднократно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР