Специално обучен екип от полицаи и пожарникари спасиха туристка, увиснала

...
Специално обучен екип от полицаи и пожарникари спасиха туристка, увиснала
Коментари Харесай

Туристка увисна над 300-метрова пропаст, хвана се за храст и дочака помощ на Шуменското плато

Специално подготвен екип от служители на реда и пожарникари избавиха туристка, увиснала на скалите на Шуменското плато.

Жената се държала за шубрак, с цел да не падне в пропастта. В това рисково положение дамата съумяла да резервира хладнокръвие, сама подала сигнал на телефон 112 и изпратила GPS координати на мястото, от което рисково виси.

47-годишата планинарка се разхождала по един от маршрутите на Шуменското плато, само че объркала пътя, подхлъзнала се и увиснала на Дивдядовските скали, захваната за шубрак на 300 метра от земята.

От тази рискова обстановка почнала избавителната интервенция, в която са взели участие служители на реда от бранш “ Специални тактически дейности “ и пожарникари.

" Разделихме се на два екипа, с цел да можем по-бързо да я намерим, тъй като се смрачаваше - беше 7:20-7:30. По най-бързия метод гледахме да открием местоположението ѝ, сътрудниците я откриха първи… Ако нямаше средства за връзка, щеше извънредно мъчно да се открие дамата ", споделя Румен Ненов, районен съд ПБЗН-Шумен.



" Постоянно имахме връзка. Тя беше приготвена, имаше батерия спомагателна, изпрати ни координати, осъществихме видео връзка, което ужасно доста ни оказа помощ за нейното разкриване ", споделя Иван Табаков, районен съд ПБЗН-Шумен.

По допустимо най-бързия метод по скалите се спуска служител на реда. Спасителите се тормозили дали силите на висящата във въздуха жена, държаща се единствено за шубрак, ще ѝ стигнат. Когато към този момент били до нея знаели, че ще я спасят.



" Тя съумя да ни спомага, въпреки че с едната си ръка се държеше за храста, с цел да не пропадне надолу по скалата. Трудничко я намерихме. Теренът е много сложен, шубраци, бодли. В момента, в който я намерихме, започнахме незабавно да построяваме центъра за втурване до нея. Докато аз се подготвях, сътрудника беше подготвил центъра, спуснах се до нея. Жената се беше хлъзнала на към 15 метра и на 2 метра преди ръба да се случи най-лошото. Добре, че не мърдаше, тъй като, в случай че беше подхванала някакви дейности, да се пробва да излезе, щеше да се изпързаля надолу.



Опасността траяла и когато ги издърпвали нагоре. Късметът бил на тяхна страна, макар че върху тях падали камъни от ронещата се канара. Благодарение на подготовката, през която минават, специфичните сили на полицията, довели избавителната интервенция до благополучен край.

" Ежедневните ни отговорности са свързани с провеждането на учебно-тренировъчен развой, тъй че да можем да отговорим на всяка високорискова обстановка, която предстои на решение от наша страна. Радостното е, че участваме в избавителна интервенция. Прекрасна е природата за разходки, само че крие своите опасности ", споделя Пламен Замбев, началник на бранш „ Специални тактически дейности “, ОДМВР-Шумен.

Предупреждението на спасителите е, че и за преходите по рисковите направления на Шуменското плато е нужна подготовка, съоръжение и не отклонение от обезопасените пътеки за достъп до чудните гледки, които се откриват от високо.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР