Специално електронно хапче има възможност да предоставя лекарствен препарат с

...
Специално електронно хапче има възможност да предоставя лекарствен препарат с
Коментари Харесай

E-хапче от 3D принтер може да разнася лекарството безжично

Специално електронно хапче има опция да дава лекарствен препарат благодарение на безжични команди отвън тялото на пациента. Иновативната капсула е създадена от учените от MIT Дрейпър и Бригам и Болницата за женско здраве в Масачузетс. Според отчета, оповестен в брой на Advanced Materials Technologies, тази капсула може да обезпечи система за мониторинг и лекуване на заболявания, нормално изискващи инжекции или строги дози като ХИВ и малария. Ранните признаци на заболяване или нежелани реакции могат да бъдат открити посредством вградените датчици при рискови пациенти, като тези, които се лекуват с химиотерапия или имуносупресори, като лекарството се разпределя съгласно лекарските наставления. Тестовете на сходни устройства са стартирани при прасета, а откривателите считат, че тествания с хора може да стартират след към 2 години.

Електронното хапче е с формата на латинската писмен знак Y, като в основата има „ склад “ за лекарство, а „ краката “ са сгънати в гладка капсула, която се разтваря, откакто бъде погълната. След като „ краката “ още веднъж се разгънат, тя се придвижва в стомаха, където остава към един месец, преди да бъде раздробена и изцяло усвоена. Учените чакат, че отделенията за хапчета могат да бъдат проектирани по този начин, че да бъдат отворени благодарение на нискоенергийни безжични технологии като Bluetooth, тъй че да се „ освобождават “ избрани количества медикаменти. Освен това датчиците в хапчето могат да се свързват с други устройства, които могат да се носят на ръката, като основават информационно средство и система за лекуване, свързващо здравните данни на пациента със смарт телефона на лекаря.

Научният екип употребява 3D щемпел за производството на хапчето поради предлаганата еластичност. Процесът за полагане на пласт след пласт добавя вътрешната архитектура, нужна за вярното действие на устройството. 3D печатът разрешава да бъде планиран специфичен материал и той да бъде употребен за структурата на устройството, с цел да издържи на средата в човешкото тяло. 3D печатът в допълнение улеснява по-нататъшното персонализиране.

 Електронно хапче за дозиране на медикаменти посредством връзка със смарт телефон. Снимка: MIT, Draper, and Brigham and Women’s Hospital

Електронно хапче за дозиране на медикаменти посредством връзка със смарт телефон. Снимка: MIT, Draper, and Brigham and Women’s Hospital

Има няколко аргументи, заради които едно хапче е мечтана алтернатива в здравната процедура, макар многочислените технологии и способи на лекуване, налични за сходни цели. При пациентите с изгаряния или контузии, ограничението на контакта с кожата при мониторинг на виталните индикатори би било значимо усъвършенстване, изключително в случаите, когато изобщо не е вероятен контакт. Предизвикателствата за събиране на точни данни от външни датчици за диагностициране на проблеми като необикновени сърдечни ритми или проблеми с дишането биха могли да бъдат преодолени и посредством това поглъщано устройство, изключително за тези, при които пациентите би трябвало да се следят без директна здравна помощ.

Учените са проучвали до момента и други технологии с усвояване, една от които е капсула, особено създадена за разкриване на сърдечни и дихателни параметри в храносмилателната система. Малкият микрофон, вграден в силиконова капсула с електроника за обработка, употребява звуковите талази, основани от ударите на сърцето, и придвижването на въздуха в белите дробове, с цел да събира данни за сърдечния темп и за честотата на дишане. Успешният опит е дал основата за създаването на сегашната версия за доставка на медикаменти.

Следното видео на MIT и болничното заведение Women’s Hospital демонстрира технологията за поглъщания датчик:

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР