Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви

...
Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви
Коментари Харесай

София няма да поставя нови условия на Скопие

Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи пред радио " Гласът на Америка ", че България го е уверила, че няма да слага нови условия за влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз.
" Имах диалог с моите български сътрудници и те ме увериха, че нямат желание да прибавят още условия. Те желаят да видят прогрес по пътната карта, която към този момент е налице. Искаме да работим с всички страни, с цел да подсигуряваме, че тези условия са изпълнени ", сподели Ескобар. И добави: би трябвало " да се базираме на обстоятелства и на съществуващите отговорности, с цел да подсигуряваме, че РСМ ще може да продължи напред в процеса на присъединение ".
Промените в главния закон на Северна Македония за регистриране на българското малцинство в него е изискване в преговорната рамка на страната, с цел да бъде извършена втората междуправителствена конференция и Скопие да стартира да отваря преговорните глави по пътя към участие в Европейски Съюз.
Ескобар заяви, че няма информация за възможни сделки по отношение на конституционните промени сред държавното управление на Северна Македония и някогашния министър председател Никола Груевски, както твърди опозиционният водач Христиан Мицкоски. За Мицкоски въпросът с измененията в конституцията е завършен.
Миналата седмица в Скопие председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен подкани премиера Димитър Ковачевски и македонските политици да изпълнят уговорките си по смяната на конституцията, с цел да разрешат напредването на процеса по фактическо започване на договаряния за участие.
Според Ескобар провокациите, свързани с върховенството на правото и корупцията, са най-големият проблем на Западните Балкани.
" Постоянно насърчаваме държавните управления (на Западните Балкани) да създадат повече, с цел да подтикват осъществяването на промените и насърчаваме водачите и в парламентите, и в държавните управления да покажат съответни резултати в битката с корупцията и в укрепването на институциите, които са в основата на върховенството на правото ".
Очаква се в сряда Европейска комисия да показа отчети за напредъка на страните кандидатки, което ще послужи за основа на полемиката на европейските водачи на срещата им през декември.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР