Специалният пратеник на ООН за Судан, Фолкер Пертес, обяви, че

...
Специалният пратеник на ООН за Судан, Фолкер Пертес, обяви, че
Коментари Харесай

Специалният пратеник на ООН за Судан подаде оставка

Специалният делегат на Организация на обединените нации за Судан, Фолкер Пертес, разгласи, че подава оставка, като добави, че е станала явна невъзможността му да извършва отговорностите си дейно, без да има достъп до раздираната от спор страна.

Германският посланик беше разгласен за личност нон грата от суданското външно министерство през юни и му беше неразрешено да влиза в страната, в която бушува въоръжен спор от средата на април.

Пертес назова през днешния ден привилегия опцията да служи като специфичен делегат на Организация на обединените нации през последните две и половина години, само че сподели, че е подал своята оставка.

" Благодарен съм на генералния секретар на Организация на обединените нации за опцията и за неговото доверие към мен, само че го помолих да ме освободи от отговорностите ми ", сподели Пертес и добави: " Това ще е последната ми конференция в качеството на специфичен делегат ".

В края на май суданският президент Абдел Фатах ал Бурхан упрекна Пертес, че разпалва спора и прикани за отстраняването му. Организация на обединените нации нееднократно отхвърли тези обвинявания, оповестява Българска телеграфна агенция.

Пертес беше специфичен делегат на Организация на обединените нации за Судан от февруари 2021 година и беше претрупан с постигането на съглашение сред другите политически фракции в страната по пътя ѝ към мира и демокрацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР