Специалният пратеник на ООН в Мианмар, Кристин Шренер Бургенер е

...
Специалният пратеник на ООН в Мианмар, Кристин Шренер Бургенер е
Коментари Харесай

Ситуацията в Мианмар - на ръба на гражданска война

Специалният делегат на Организация на обединените нации в Мианмар, Кристин Шренер Бургенер е предизвестил за възможна " неизбежна кървава баня " от страна на военната хунта и изиска Съвета за сигурност да обмисли " обилни дейности, които може да извърнат хода на събитията " в тази азиатска страна, оповестява " Дойче Веле ", представена от БГНЕС.
" Когато погледнем обратно след 10 години, по какъв начин историята ще реши това безучастие? Надявам се, че можете да действате, до момента в който има още време, с цел да избегнете най-лошите резултати ", споделил Шранър в изнесената си тирада пред членовете на най-висшия орган на Организация на обединените нации на среща при затворени порти.
 Съединени американски щати: Защитата на човешките права е в заплаха Съединени американски щати: Защитата на човешките права е в заплаха
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести, че правата на индивида се нарушават от ден на ден по света и даде обещание да направи повече,...
В презентацията си Шранър направил извънредно мрачна картина на обстановката в страната, където репресиите от силите за сигурност към този момент погубиха повече от 520 цивилни. " Цялата страна е на ръба да се трансформира в съсипия ", декларирал представителят на Организация на обединените нации, която също изрази опасението си, че " защото военната свирепост е толкоз тежка, етническите бирмански партизани могат да заемат ясна позиция във връзка с опозицията, увеличавайки опция за революция в невиждан мащаб ".
Армията на Аракан, Армията за национално избавление на Таанг и Армията на Националния либерален алианс на Мианмар подписаха взаимно изказване, в което предизвестиха бирманската войска, че в случай че не спре насилствените си дейности, ще се пазят и ще си сътрудничат с придвижването за цивилен митинг против военната хунта.
Изправен пред тази обстановка, представителят на Организация на обединените нации упорства за нуждата от ходатайство, само че акцентира, че военните са затворили вратата за разговор за по-голямата част от света, в което, съгласно Шренер, " военните ще се включат единствено, когато считат, че могат да овладеят обстановката посредством репресии и гнет ".
" Ще остана отворена за разговор и ще продължа да алармирам за това, само че в случай че просто изчакаме по кое време те са подготвени да приказват, обстановката на място ще се утежни. Кървавата баня следва ", сподели тя, преди да изиска да не бъде приета легитимност на държавното управление и не се одобряват опитите на военните да основат илюзията, че всичко върви обикновено.
 Протестите в Мианмар не стихват макар кървавия уикенд Протестите в Мианмар не стихват макар кървавия уикенд
Протестиращи и скърбящи излязоха на улиците на Мианмар в понеделник след най-смъртоносния уикенд на безмилостните репресии на хунтата,...
Китай и Русия, които имат право на несъгласие в Съвета за сигурност, са измежду държавите-членки, които до момента избраха да не осъждан преврата от 1 февруари в Мианмар. Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс помоли Китай да употребява въздействието си, с цел да управлява обстановката, добавяйки, че насилието в страната не е в полза на Пекин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР