Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между

...
Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между
Коментари Харесай

В РСМ убедени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за членство в ЕС

Специалният делегат на македонското държавно управление за разрешаване на разногласието сред България и Северна Македония Владо Бучковски е уверен, че през идващите месеци България ще отстрани блокадата за започването на договаряния за участие на Скопие в Европейски Съюз .

" През 2021 година в продължение на 8 месеца България нямаше постоянно държавно управление. В страната имаше три пъти парламентарни и веднъж президентски избори. Това даде съществено отражение върху нашите старания да намерим взаимно задоволително решение и да бъде отстранена блокадата по пътят ни за Европейски Съюз ", означи Бучковски, представен от БГНЕС.
 Северна Македония сред рационалния метод и настройките от предишното
Северна Македония сред рационалния метод и настройките от предишното

Историческата просвета попада под избрани въздействия, вследствие на което се появяват митове и легенди, конкуриращи науката и фактологията. А образуваните настройки и показа постоянно са надалеч по-трайни.

Според него " макар тези непредвидими условия е изработен прогрес при построяването на доверието сред двете страни ".

По думите на Бучковски срокът за работата на тези работни групи можел да бъде скъсен. Той е уверен в това, само че обстановката щяла да бъде по-ясна след срещата на новия македонски министър председател Димитър Ковачевски с неговия български сътрудник Кирил Петков, която е планувана за средата на януари.

" През 2022 година чакам да реализираме взаимно задоволително решение с България. Решение, което ще бъде основано на взаимното почитание и ще бъде издържано. Българската обсада ще бъде вдигната. Започването на договаряния с Европейски Съюз най-сетне ще бъде действителност ", уверен е Бучковски.
 Все повече българи желаят споразумяване на връзките ни с районен съд Македония
Все повече българи желаят споразумяване на връзките ни с районен съд Македония

Над 70% считат, че това е приоритет пред участието на Скопие в Европейски Съюз

По мотив на изказванията на водача на македонската съпротива Христиан Мицкоски, който настоя, че Кирил Петков не бил смел политик, специфичният делегат разяснява следното: " Не одобрявам позицията на Мицкоски, че Петков не е смел политик...Петков приказва за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков споделя, че би трябвало да се зачитат и македонските червени линии . "

По отношение на смяната на учебниците Владо Бучковски показва, че това е задача на смесената историческа комисия, която би трябвало да реализира единодушие по отношение на текстовете в учебниците.

" Обществото ни знае, че от много време тази комисия не работи сполучливо върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за главно обучение и за Цар Самуил ", разясни още той.
 Предателство на българската идея в РСМ било политическо самоубийство
Предателство на българската идея в РСМ било политическо самоубийство

Не може да жертваме българската еднаквост в името на бизнес връзки, уверен Кирил Топалов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР