Специалният докладчик на ООН за правата на мигрантите Фелипе Гонзалес

...
Специалният докладчик на ООН за правата на мигрантите Фелипе Гонзалес
Коментари Харесай

ООН:Гърция да не използва сила срещу мигранти на границата

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за правата на мигрантите Фелипе Гонзалес Моралес прикани Гърция неотложно да приключи силовите ограничения във връзка с мигрантите и търсещите леговище на границата с Турция.
" Много съм угрижен от известията за отвод за влизане на търсещи леговище и мигранти ", сподели той в изказване в Женева.
Специалният докладчик акцентира, че сходни ограничения съставляват „ нарушаване на възбраната за групови експулсии “.
Според Фелипе Гонзалес Моралес, Гърция „ би трябвало неотложно да преразгледа “ решението си да спре от 1 март за 30 дни достъпа до процедурата за леговище за хора, минали нелегално границата. Според него това решение " няма правно съображение в интернационалното право " и в тази ситуация става въпрос за " крайъгълен камък на правата на индивида и отбраната на бежанците ".
В изказването е изразена също по този начин угриженост по отношение на известията за набези против търсещите леговище от представители на гръцката работа за сигурност за " изгонването им до турската страна на границата ". Мигрантите, които са съумели да преминат границата, съгласно стигнала до докладчика информация, са били „ прихванати от гръцки граничари, арестувани, съблечени, лишени от движимости и изпратени назад в Турция “. В допълнение е получена информация, че сходни дейности са довели до гибел на търсещ леговище от Сирия.
В края на февруари, след конфликт със сирийската войска, при който бяха убити 36 турски бойци, Анкара реши да не стопира бежанците от Сирия, които се пробват да влязат в Европейски Съюз. Европейски Съюз води договаряния с Турция за разрешаване на обстановката и дава обещание поддръжка за Гърция, която е изправена пред напор от бежанци. Границата сред Турция и Европейски Съюз е затворена за мигрантите от 2016 година според съглашението на Брюксел и Анкара за безвизов режим, който обаче по този начин и не бе въведен.
Вижте още:
Европейски Съюз приготвя 500 милиона евро за бежанците в Турция
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР