Специални юбилейни монети, изработени от монетния двор към Българската народна

...
Специални юбилейни монети, изработени от монетния двор към Българската народна
Коментари Харесай

Археолози от РИМ–Варна получиха юбилейни монети по повод 50 г. от откриването на най-старото злато

Специални юбилейни монети, направени от монетния двор към Българската национална банка във връзка 50 години от откриването на Варненския халколитен некропол, връчи кметът Иван Портних на Игор Лазаренко, шеф на Регионалния исторически музей, и на доктор Владимир Славчев, специалист по праистория.

„ На днешната дата през 1972 година Райчо Маринов демонстрира на музейните специалисти мястото, където инцидентно намира част от златните предмети по време на изкопни работи. Два дни по-късно там е проведено почистване на терена и стартират разкопки, които довеждат до изобретение, което слага Варна на международната карта на неповторимите археологически находки - халколитен некропол, който пази най-старото обработено злато в света! Това е мотив да благодаря на всички археолози, които в продължение на половин век изследват, съхраняват и разпространяват Варненското богатство “, съобщи кметът Иван Портних.

Той напомни, че събитийният календар на Община Варна през 2022 година бе отдаден на тази годишнина и квалифициран от дирекция „ Туризъм “. Част от събитията са показване на галерия в Народното събрание и пред дипломатическия корпус; Организиране на пътуваща галерия със фотоси на предмети от некропола; Покана към екипа на „ Нешънъл Джиографик България “ за подготовка на специфичен брой за неповторимите находки; Създаване на филм и юбилеен албум. Предстои валидиране на пощенска марка, отдадена на Варненското злато.

Кулминация на събитията е Международната конференция " Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол “, която стартира на следващия ден в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “. Организатор на събитието е РИМ – Варна, с поддръжката на Община Варна.

„ В четири сесии ще обсъдим разнообразни проблеми, свързани с изследването на некропола и отражението му в праисторията на Европа. Във форума ще вземат участие представители на 6 страни – България, Гърция, Англия, Франция, Германия, Румъния. Ще бъдат показани 21 отчета, отдадени на разнообразни аспекти от каменно-медната ера, които ще бъдат събрани в алманах, който ще издадем следващата година “, изясни Владимир Славчев. Той е началник на изследванията на Варненския некропол, които са обновени предходната година след 30-годишно спиране. За миналите два сезона археолозите са разкрили нови 15 гроба, множеството на мъже, част от тях обаче са разрушени, както и разнообразни сечива, оръдия на труда, керамични съдове.

Игор Лазаренко от своя страна, напомни, че откриването на некропола е причина Варна да има най-голямата археологическа експозиция в страната. Благодарение на настойчивата работа на варненските учени, гроб 1 към този момент е спретнат от Националния исторически музей в РИМ -Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР