Специални цветни стикери ще бъдат поставяни на колите в България.

...
Специални цветни стикери ще бъдат поставяни на колите в България.
Коментари Харесай

Слагат цветни стикери на автомобилите у нас


Специални цветни стикери ще бъдат поставяни на колите в България. Те ще демонстрират какъв брой "еко " е транспортното средство. Очаква се да бъдат въведени до два месеца и да стартират да се слагат след прекосяването на автомобила на годишен механически обзор. Това разгласи заместник-председателят на комисията по превоз в Народното събрание Станислав Иванов.

Промяна в наредбата за техническите прегледи ще вкара групиране на моторните транспортни средства по категории според от екологичността.

В по-дългосрочен проект концепцията е общините да могат да лимитират влизането на най-замърсяващите транспортни средства в избрани зони в градовете. Отделяните нездравословни излъчвания от транспортните средства ще се замерват при годишните механически прегледи, където и ще се лепи съответният стикер.

Според Иванов слагането на стикери ще помогне на кметовете да вземат по-ефективни ограничения против замърсяването на въздуха в градовете. Например колите с червен или жълт стикер може да не се позволяват в центъра на града. Ще има и наказания, в случай че колите биват спрени от КАТ. Ако кола надвишава доста еконормата и е без катализатор да вземем за пример, ще бъде спирана от придвижване.

Предстои уточняване по какъв начин ще става маркирането - дали с лепенки с друг цвят или с пробиване на избрана зона в шарен стикер. Има и концепция в знака да има чип, който да съдържа всички данни за колата.

В момента в България има регистрирани към 3.5 милиона моторни транспортни средства. От целия автопарк 1.34 млн. транспортни средства на повече от 20 години, а 1.04 млн са създадени преди сред 15 и 20 години. /Expert.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР