Специални системи за сигурност са използвани при строежа на тунел

...
Специални системи за сигурност са използвани при строежа на тунел
Коментари Харесай

Специални системи за сигурност и хеликоптерна площадка ще обслужват тунел Железница

Специални системи за сигурност са употребявани при градежа на тунел " Железница ", който е част от Автомагистрала " Струма ". Внедрена е умна система за ръководство на трафика, а при случай водачите ще могат да подават сигнал от спешни SOS кабини.

" Железница " е най-дългият пътен тунел в страната, а за строителството му към този момент има публикуван Акт 15.

Тунел " Железница " има две обособени тръби за придвижване в посока, а сред тях има 6 връзки, по които да се пренасочват коли и пешеходци при пораждане на тежък случай. Съоръжението е с вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, аудио и радио обявяване.

" Също по този начин тази централна система, която ръководи всички тези 11 системи - скада, по този начин наречена, тя реагира по всички сюжети, които могат да се получат в процеса на употреба и тази система я няма в другите тунели. Тя разрешава както автоматизирано проиграване на тези сюжети включване на разнообразни степени на сигурност, по този начин и ръчно такова ", изяснява инж. Красимир Найденов от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Според пътния специалист Диана Русинова може би за първи път е вложено толкоз доста усърдие при построяването на сходен обект, тъй че в последна сметка да се покрият всички европейски стандарти.

" Това, което ми направи усещане - в действителност доста е въображаемо - два трафик контролни центъра от двете страни има, системите за реакция са две, два доста огромни генератора има, в случай че, не дай си боже, токът спре, с цел да могат да продължат тунелите вътре да се зареждат, тъй че безвредно при повреда хората да бъдат изведени живи и здрави. Аз поисквам в никакъв случай да не се постанова да забележим в цялостен мащаб това, което е построено като системи за сигурност, само че в това време мисля, че можем да бъдем една концепция по-спокойни ", счита Русинова.

Друга оригиналност е, че забележимите железни елементи в тръбата са от неръждаема стомана, което е оскъпило плана, само че подсигурява дълготрайното им потребление. Има още дренажни и отводнителни системи, а покрай изхода на тунела, посока Кулата има и хеликоптерна площадка.

За първи път у нас на инфраструктурен обект е построено сходно оборудване. Целта е да има опция да се обезпечи място, където да кацне медицински хеликоптер за бърза реакция при пораждане на възможен тежък случай в района.

Засега не е ясно по кое време тунел " Железница " ще може да се употребява, защото към момента не са разчистени свлачищата, които са и от двете му страни по трасето на Автомагистрала " Струма ". Прогнозите са най-малко едната тръба да се пусне в употреба през лятото.

Репортер: Йорданка Бакалска


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР