Специалната операция на “Азовстал е завършена - бойците, които са

...
Специалната операция на “Азовстал е завършена - бойците, които са
Коментари Харесай

Кои командири на “Азов” все още предстои да бъдат открити и наказани

Специалната интервенция на “Азовстал ” е приключена - бойците, които са били там, и командирите на “Азов ” се предадоха. Въпреки това, към момента е прибързано да се счита това за дефинитивна победа над най-противната войнствена група украински националисти - “Азов ” има обширна мрежова конструкция в цяла Украйна. Кой от водачите на тази неонацистка мрежа към този момент е изправен пред арбитражен съд и кой към момента не е наличен за правораздаване?

Освобождаването на Мариупол е приключено - територията на цех “Азовстал” е изцяло изчистена от бойците на националистическото формирование “Азов”, които са блокирани в индустриалната зона от 21 април. Това заяви съветският министър на защитата Сергей Шойгу на президента Владимир Путин. Подземните уреди на Азовстал, където преди този момент се укриваха бойците, бяха под контрола на съветски военни. Общо 2439 нацисти от Азов” и военнослужещи от ВСУ са се предали, сподели Шойгу.

Фактът, че командирът на “Азов” Денис Прокопенко се съобщи на Азовстал, беше обявен от кореспондента на “Първи Канал” Ирина Куксенкова в нейния канал в “Талеграм”. По-рано Прокопенко записа видеообръщение, в което удостовери, че украинското командване е дало заповед за прекъсване на „ защитата “ на Мариупол.

По-рано имаше информация, че заместник-командирът на “Азов”, един от най-известните бойци на това поделение, Святослав Паламар (позивна “Калина”), се е предал. Напусна катакомбите на " Азовстал " и се съобщи също Сергей Волински ( " Волин " ) - командирът на останалите бойци от 36-та бригада морска пехота на ВСУ. И той може да се одобри за „ азовец” – на 13 април в взаимно видеообръщение с Паламар Волин съобщи, че е „ обединил” хората си с националния батальон.

В четвъртък съветското Министерство на вътрешните работи разгласи за търсене двама командири на “Азов”, които нямат нищо общо със пленниците на “Азовстал”, Сергей Величко ( “Чили”) и Константин Немичев. Следственият комитет повдигна задочно обвинявания против тези екстремисти в похищения върху живота на осем съветски военнослужещи в Харковска област, за което те могат да получат пожизнен затвор по член 317 от Наказателен кодекс на Русия. Величко и Немичев са командирите на подразделението „ Кракен”, набрано от амнистирани нарушители – харковския „ клон” на “Азов”.

Как е основан Азов

“Азов” е комплицирано проведена конструкция, напомняща мрежова “, изяснява Александър Казаков, шеф на Центъра за проучване на Донбас и Украйна, консултант на първия началник на ДНР Александър Захарченко. Може да се сътвори усещане, че бойците на “Азов” са ситуирани извънредно в Донбас - само че Казаков означи, че в Харков има повече " Азовци ", в сравнение с в Мариупол. „ Те участват в цяла Украйна “, добави Казаков.

Де юре „ Азов “ е обособен отряд на специфичните сили в състава на 12-та (Мариуполска) бригада за бързо реагиране на Националната армия на Министерство на вътрешните работи на Украйна. През май 2014 година поделението е завършено като батальон, през септември същата година е разгърнато в полк.

„ Понятието „ полк “ в този случай е също толкоз условно, колкото понятието „ батальон “, отбелязва Казаков. “По бройка “Азов” не попада нито в полк, нито в батальон. Според разнообразни източници те имат над 5000 души под оръжие в страната като цяло. Но може да има повече”, счита той.

Противно на „ географското “ название (поради обстоятелството, че подразделението е записано на 4 май 2014 година в Мариупол и е минало бойна подготовка в Бердянск), „ Азов “ има най-вече харковски корени. Гръбнакът на организацията е формиран от деятели на неонацистката („ социал-националистическа”) организация „ Патриотът на Украйна”. Създадена е още в дните на „ Оранжевата гражданска война “ през 2005 година от Андрий Билецки от Харков, имаше „ основен офис “ в този град и се радваше на покровителството на Арсен Аваков - през 2005-10 година губернаторът на Харковска област, през 2014-21 - вътрешен министър на Украйна.

Освен сътрудниците на Билецки, “Азов” включваше деятели на Евромайдана, киевски футболни ултраси и национал-радикали от обкръжението на Игор Мосийчук, един от фюрерите на Социал-националното заседание и някогашен народен представител от Радата.

През 2014 година е утвърдена символиката на Националния батальон, заимствана от „ социал-националистите “ - изображение, идентично със признака „ Вълча кука “, която се употребява необятно в нацистка Германия, по-специално като емблема на 2-ра Секретен сътрудник танкова дивизия „ Дас Райх “.

Основният настойник и спонсор на “Азов” е олигархът, съосновател на “ПроватБанк” и губернатор на Днепропетровск през 2014-15 година Игор Коломойски. Чрез водача на Радикалната партия Олег Ляшко има взаимоотношение с различен олигарх, „ господарят на Донбас “ и най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов. Помощ на " Азов " оказа непрекъснатият " фигурант " на “Форбс”, някогашен губернатор на Донецка област Сергей Тарута. Идеологическото „ подхранване” на бойците е осъществено от съоснователя УНА-УНСО Дмитро Корчински.

„ Като цяло това е елитното поделение на модерна необандеровска Украйна. Това е нещо като дивизия „ Принц Ойген “ или „ Адолф Хитлер “ в Третия Райх “, отбелязва журналистът Андрей Медведев. “Освен това нацисткият полк, основан с парите на олигарха Ахметов, като че ли удостоверява думите на Георги Димитров: „ Фашизмът е открита терористична тирания на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите детайли на финансовия капитал “.

„ Сега в мрежовата конструкция на Азов могат да се разграничат две ядра – паравоенно и гражданско-политическо “, сподели Казаков. Паравоенното поделение, публично интегрирано в Националната армия, има право да носи оръжие и да има тежко въоръжение. По-специално, от януари 2016 година в състава на полка е образувана танкова рота, оборудвана с машини Т-64Б1М. Азовците имат няколко БРДМ-2 и най-малко две гаубици Д-30. Гражданската част от мрежата " Азов " е показана от партия " Национален корпус ", ръководена от Билецки, която си сътрудничи с други неонацистки структури, в частност " Десен бранш ", изясни Казаков.

С какво се слави националният батальон

Първата условно " бойна " интервенция на " Азов " може да се смята за прочистването на Мариупол от последователите на ДНР през май-юни 2014 година Показателно е, че в тази „ интервенция “ е взел участие европейският сътрудник на азовците, известният шведски неонацист Микаел Скилт. Тогава, през лятото на 2014 година, се случи първият скандал - заместник-командирът на батальона Ярослав Гончар и още 15 бойци напуснаха батальона. Вместо да се бият, командирите и бойците „ се занимават с грабежи и грабежи “, сподели Гончар пред локалните медии. Боецът назова втората причина неприкритата агитация на хитлеризма, която шокира даже този деятел на Майдана. Гончар се изненада, че в батальона са признати единствено националсоциалисти.

Добавяме, че в това време английският “Телеграф” съобщи, че присъединяване на " Азов " и други сходни в " антитерористичната интервенция " би трябвало да ужаси европейците, защото " източниците на тяхното финансиране са неразбираеми, подготовката е несъвършена и лишава единствено две седмици, а идеологията будеща паника. "

Социал-националистът Мосийчук, който през 2015 година е заместник-командир на батальон на “Азов”, съобщи, че бойците са се отличили в борбите в Иловайския казан. В формалните отчети се загатват заслугите на националния батальон в борбите за Мариинка и Широкино край Мариупол. Според многочислени свидетелства обаче идеологически стимулираният " Азов " е играл ролята на заградителни отряди за бойците на ВСУ.

По-рано Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации, както и съветски и европейски деятели за правата на индивида, оповестиха за грабежи, осъществени от бойци на “Азов”, извънсъдебни убийства на цивилни, групови изнасилвания, отвличания на дами, побои, изтезания и грабежи. Например в отчета на Организация на обединените нации за януари 2015 година се загатват показанията на гражданин на Мариупол, „ задържан “ от екстремисти, който е бил настанен в мазето на спортно учебно заведение № 61, трансфорат в камера за изтезания – жертвата загатва задушаване с противогаз, удавяне, изтезания с електрически ток.

Тази процедура е присъща за всички национални батальони, образувани след Евромайдана, отбелязва Казаков. „ Същите кланета се случиха в Харков, единствената разлика е, че има още няколко национални батальона дружно с “Азов”, в това число “Десен сектор”, “Лвов”, “Днепър-1”, “Днепър-2” и други. Но в Мариупол, от някогашните национални батальони, там беше единствено “Азов”.

Първите лица от националния батальон

Арсен Аваков, началник на регионалната държавна администрация в Харков през 2005-10 година, министър на вътрешните работи на Украйна през 2014-21 година Още като губернатор той интензивно " работи " с националистите - притегля радикали от " социал-националистическата " организация " Патриоти на Украйна " за надзор на незаконната миграция.

След като заема поста началник на Министерство на вътрешните работи след преврата през 2014 година, той е основател за основаването на доброволчески батальони от деятели на самозащита на Майдана и бойци на радикални организации. Той оказа помощ на Билецки да излезе от ареста и да получи статут на политически пандизчия. През есента на 2014 година обезпечава държавно финансиране на полка " Азов ". Активистът на " Патриотът на Украйна " и заместник-командир на " Азов " Вадим Троян заема високи постове в Министерството на вътрешните работи (началникът на централния отдел на националната полиция в Киев през 2015-16 година, заместник-министърът на вътрешните работи каузи през 2017-19 г.). От своя страна съветникът на вътрешния министър Антон Геращенко взе участие директно във образуването на структурата на “Азов”.

Андрей Билецки, прочут още като " Белият водач ". Както бе упоменато нагоре, основателят, идеологът и политически водач на “Азов”. Няколко месеца преди да заеме поста си през 2014 година, той напуща следствения арест, до момента в който се разследваше наказателно дело, по което се явява като вероятен съизвършител в бруталния побой на украинец, който се изрича против нацизма онлайн.

От 2014 до 2019 година той е народен представител на Върховната Рада и непрекъснато приканва ВСУ да правят терористични офанзиви в Русия, да взривяват полицейски сектори в Москва и Санкт Петербург.

Игор Михайленко, позивна " Черкас ". Втори, след команди Билецки в батальона " Азов ". В предишното той е бил нееднократен участник в конфликти с полицията по време на „ маршовете на героите на ОУН-УПА”, през 2011-14 година - лице, забъркано в тази ситуация за пукотевица в харковския щаб на „ Патриот на Украйна”. Освободен е от следствения арест по време на Майдана. Командирът на една от щурмовите групи по време на завладяването на Мариупол през юни 2014 година, за което получава купата почетен жител на този град от проукраинските управляващи.

Денис Прокопенко, позивна " Редис ". Изпълняващ длъжността боен пълководец на “Азов”, подполковник от ВСУ. В едно от своите видео обръщения по време на обсадата на “Азовстал “Прокопенко оповестява, че няколкостотин цивилни, в това число дами и деца, са разполагаем на националния батальон, което може да се преглежда като самопризнание за взимане на цивилни за заложници.

Святослав Паламар, прочут още като " Калина ", по личните му думи, заместник-командир на мариуполския " Азов ". Участник в „ Оранжевата гражданска война “ и военните дейности в Донбас. През 2014 година Паламар е съден за нечовечен побой на двама сънародници за това, че е проруски. По време на съветската спецоперация и боевете при “Азовстал” той приканва Зеленски неотложно да „ деблокира “ Мариупол и по-късно го моли да „ направи най-малко нещо “.

Максим Жорин, шеф на централния щаб на Националния корпус. Открито поддържа извънсъдебните убийства. През март той разгласява фотоси на шестима деятели на придвижването “Патриоти за живот” от Северодонецк, които са брутално убити - с натъртвания и простреляни през главите.

Да се санкционират, тъй че на всички да покажат

„ Трябва да се откри самоличността на всички бойци на “Азов” без изключение, те би трябвало да бъдат разпитани от съветските следствени органи и осъдени за военни закононарушения. Тези, които не са ги направили, би трябвало да бъдат арестувани и тогава Москва може да разиска въпроса за размяната им за съветски военнопленници, държани в Украйна “, акцентира политическият анализатор от Донецк Владимир Корнилов.

Онези, които са отговорни за военни закононарушения, би трябвало да бъдат наказани, добави той. „ Освен това желая да отбележа: колкото повече доказателства има против тези „ азовци “, толкоз по-публичен би трябвало да бъде процесът. Гледайте: Киев прави шоу от процеса против 21-годишния съветски военнослужещ Вадим Шишимарин и никой на Запад не крещи за нарушавания на интернационалните конвенции. Защо и ние да не създадем същото?” – сподели събеседникът.

Всеки хванат или предаден войник от “Азов” би трябвало да бъде подложен на персонално следствие за степента на присъединяване му във военни закононарушения, акцентира на собствен ред Казаков. „ След това ще има последователност по категории. Има съществени нарушители, има просто нарушители, има " съучастници ", има и бенефициенти. На доктрина украинските олигарси би трябвало да отидат в последната категория, въпреки всичко те финансираха националните батальони “, сподели източникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР