Специална възможност за докосване до старинната музика предлага днешния концерт

...
Специална възможност за докосване до старинната музика предлага днешния концерт
Коментари Харесай

Два клавесина звучат днес на Варненско лято“ в гастрола на виртуозното дуо от Русия А и А

 Специална опция за допиране до старинната музика предлага днешния концерт от финалната част на Международния музикален фестивал " Варненско лято “. На сцената на Аулата на Икономическия университет ще има два клавесина, зад клавишите на които ще застанат две харизматични дами - Анастасия Антонова и Ана Кискачи. Извънредна необичайност са клавесиновите концерти, а когато става дума за дуо, това към този момент е същинско събитие за меломаните. Единственото съветско клавесиново дуо сигурно ще направи това събитие запаметяващо се, тъй като и двете чембалистки са интернационално приети майстори на старинния инструмент, със мощно театрално наличие и със задълбочено прозрение в невероятните благоприятни условия на клавесина. 

Програмата, която " А и А “ ще поднесат на варненските ценители, е изпълнена с контрасти и диалогични музикални срещи във времето. Под завладяващото мото “Danse Macabre " в нея са включени творби от Люли, Панкрейс Ройе, Моцарт, Дворжак, Фробергер, Лигети, Сен-Санс.

Ана Кискачи и Анастасия Антонова са учили във водещи университети в Москва, Залцбург, Виена и Мюнхен и имат дипломи и награди от най-големите състезания за клавесин в света, измежду които са Й. С. Бах в Лайпциг, Musica Antiqua в Брюж, Волконски в Москва, Яманаши в Япония, Свирел в Словения. Сред последните им достижения е присъединяване в влиятелния интернационален конкурс за клавесин Пражка пролет в Чехия през май 2017 година, където Анастасия печели първа премия, а Анна трета премия. В последните две години концертната кариера на дуото " А и А " се развива доста динамично, те са канени за гастроли в едни от огромните центрове на бароковото изкуство. Анастасия Антонова е лауреат на последното издание на влиятелния Бахов конкурс в Лайпциг. Ана Кискачи от тази година ще е и учител в Университета по музика в Грац. 

Брилянтните осъществявания на " А и А “ на влиятелни интернационалните фестивали носят на дуото европейско самопризнание. С повишаването на известността на дуета, нараства известността и на самия древен инструмент, а публиката става все по-подготвена да слуша барокова, а и друга музика в тяхно осъществяване. Дори Дворжак и Сен Санс намират своя гръмък клавесинов прочит в интерпретацията на двете смели дами, както ще се убеди и варненската аудитория довечера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР