Специална мярка в плана за дейността на Инспекцията по труда

...
Специална мярка в плана за дейността на Инспекцията по труда
Коментари Харесай

Засилва се контролът по въвеждане на противоепидемични мерки в предприятията

Специална мярка в проекта за активността на Инспекцията по труда през 2021 година ще подсигурява засилен надзор по въвеждане на противоепидемични ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19 в предприятията. Това оповестяват от пресцентъра на ИА "Главна ревизия по труда " /ГИТ/.

Акцент в инспекциите по мярката ще бъде и осъществяването на отговорностите на работодателите, свързани с правото им да получават обезщетения против опазване на заетостта.

С цел възстановяване изискванията на труд и гарантиране в по-висока степен на живота и здравето на работещите, интензивни инспекции ще бъдат осъществявани и в предприятия с високо равнище на трудов травматизъм. В обекти с рискови производства и действия се резервира и периодическият надзор, който се реализира в тях от един до четири пъти в годината съгласно равнището на риска на активността.

В листата на обектите, подлежащи на периодически надзор са включени 35 групи производства и действия от миннодобивната индустрия, нефто- и газодобива, химичната индустрия, металургията, силикатната индустрия и други

През тази година ще продължи осъществяването на интензивни инспекции в строителството и в селското стопанство, които остават измежду най-рисковите действия както по повод потреблението на недеклариран труд, по този начин и по обезпечаването на здраве и сигурност при работа. Предвид сериозните негативи, които недекларираният труд носи за работещите в частност и за обществото като цяло, предварителната защита на потреблението му е друго направление, в което е плануван засилен надзор, допълват от ГИТ.
Икономическата рецесия, провокирана от разпространяването на ковид, усилва риска от потребление на недеклариран труд. Инспекцията по труда припомня на работещите, че единствено подписаният документално трудов контракт, регистриран в Националната организация за приходите, може да подсигурява трудовите и осигурителните им права.

Ежегодният проект за активността на ИА "Главна ревизия по труда " се изготвя въз основата на разбор на резултатите от контролната активност за десетте месеца от миналата година. Определените цели се съгласуват със обществените сътрудници.

За първи път през 2021 година в проекта за активността на Инспекцията по труда са включени и над 2000 обекта на надзор, които са оценени като високорискови по повод цялостното използване на трудовото законодателство посредством специфична методика, създадена по план "Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ ". Проектът се финансира по Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ", съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейския обществен фонд.

По него са назначени помощник-инспектори, които са в помощ на работодателите за повишение информираността им във връзка с задължението им за обезпечаване на здраве и сигурност при работа. Помощник-инспекторите могат да показват на работодатели и длъжностни лица функционалностите на наличните на български език 41 онлайн инструмента за интерактивна оценка на риска в разнообразни високорискови стопански действия. Те могат да се употребяват и за образования и инструктажи.

Благодарение на ГИТ наличен на български език и приспособен според българското законодателство е и онлайн инструмент за интерактивна оценка на риска за предварителна защита на разпространяването на COVID-19.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР