Специализираният наказателен съд ще проведе в понеделник, 18 юни, заседание

...
Специализираният наказателен съд ще проведе в понеделник, 18 юни, заседание
Коментари Харесай

Спецсъдът заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Специализираният углавен съд ще организира в понеделник, 18 юни, съвещание по делото против някогашния министър на опазването на здравето Петър Москов, неговия заместител Адам Персенски и останалите трима души от „ Бул Био НЦЗПБ ” ЕООД. Петимата станаха подсъдими по отношение на имунизациите „ Пентаксим “, „ Еувакс Б “ и „ Тетадиф.
 
Делото не потегли в средата на април поради нередовно приканване на ощетените юридически лица, които в тази ситуация са Министерството на здравеопазването и посоченото в обвинителния акт комерсиално сдружение. Пред публицисти Петър Москов разяснява, че не съжалява за метода, по който е подходил за решаването на рецесията с имунизациите.
 
На някогашния здравен министър Петър Москов му бе повдигнато обвиняване поради признатите като подаяние през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим - 0.5 мл. ” и 100 000 дози ваксина „ Хепатит Б “ - „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Според прокуратурата от дейностите на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лева, само че и неимуществени вреди, изразяващи се в съмнение на жителите в активността му.
 
Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвиняване поради това, че на 27 ноември 2015 година, още веднъж в качеството му на здравен министър съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 млн. дози ваксини „ БЦЖ “.
Третото обвиняване визира интервала 20 юни 2016 година - 1 юли 2016 година, за който прокуратурата твърди, че като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, Петър Москов не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева Според прокуратурата вследствие на незаконното безучастие на Москов е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол да бъде създадена и съхранявана ваксина „ Тетадиф “, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане.-->
 
С разнообразни обвинявания в актуалното произвеждане са още някогашният заместник-министър Адам Персенски и трима души от „ Бул Био НЦЗПБ ” ЕООД.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР