Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа, съобщава БТА. Дотук се

...
Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа, съобщава БТА. Дотук се
Коментари Харесай

Специализираните съд и прокуратура преустановяват дейността си


Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа, оповестява Българска телеграфна агенция.

Дотук се стигна, откакто Народното събрание одобри на 14 април, след 10 часа диспути, промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), препоръчани от Министерството на правораздаването и импортирани от Министерския съвет. Измененията в закона влизат в действие от през днешния ден.

Структурите са основани през 2010 година и 2011 година с промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а целта на основаването им е да се гледат бързо и тъкмо делата против проведени незаконни групи. На 26 юли 2017 година Народното събрание приема промени в Наказателно-процесуалния кодекс, според които Специализираният съд ще се занимава с делата против лица, заемащи висши длъжности, по обвинявания в заграбване, занемареност, корупция. 

Специализираните съд и прокуратура стартират работа на 3 януари 2012 година, а създаването и обезпечаването на новите институции коства на страната над 6,4 млн. лева

Мнението на народните представители за профилираното правораздаване

През 2010 година по време на дебатите в правната комисия и пленарната зала за основаване на спецструктурите, Искра Фидосова  Искра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 година в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, след това показва, че битката с корупцията и проведената престъпност е приоритет за партия.  

Депутатът Любен Корнезов от парламентарната група „ Коалиция за България “ декларира, че съгласно него тези промени са писани в Министерство на вътрешните работи. По думите на Христо Бисеров  Христо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва " Право " в Софийския университет " Св. Климент от този закон не е против опозицията, това е закон против " врага с партиен билет “. Веселин Методиев („ Синята коалиция “) разяснява, че няма метод да бъде предпазена теза, че не става дума за политически съд. от „ Коалиция за България “ показва, че в новите съдилища ще работят " политически послушковци, които са избрали бърза опция за израстване, изпълнявайки политически поръчки ". Четин Казак  Четин Казак Четин Хюсеин Казак е правист и депутат в 39-то Народно заседание и 40-то Народно от разяснява, че предлаганите съдилища са тъкмо изключителни или специфични и ще обслужват желанията на обвиняването и на органите на досъдебното произвеждане. Според него е реализирана главната цел - Министерство на вътрешните работи и ДАНС да си имат съд. Сега правосъдната система е прекомерно натоварена и неспособна да се оправи с проведената престъпност. С този мотив от изясняват нуждата от профилиран съд, който да " дава отговор на съответно на съответната криминогенна конюнктура ".

Гласуването на последните разпореждания от законопроекта за промени в Закон за съдебната власт през април 2022 година, с които се закриват спецструктурите, беше посрещнато с овации.  " Малка стъпка за индивида, огромна крачка за човечеството ", коментира заместник-председателят на Народното събрание от „ за България “, управляващ пленарното съвещание.

Законът ще се одобри с шампанско, само че евентуално ще се приложи със сълзи, защото нямате никаква концепция какво ще вършиме оттук насетне, нито политически, нито оперативно, сподели Тома Биков  Тома Биков Тома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 година в Бургас. Завършва актьорство за от ГЕРБ- в негативен избор.

Мнението на прокуратурата за закриването на профилираното правораздаване

На 4 май 2022 година основният прокурор  внесе искане в Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на разпореждания от признатите промени в Закона за правосъдната власт. Повече от месец по-късно, на 14 юли, Конституционният съд отхвърля отчасти настояването на основния прокурор за противоконституционност на текстове. Решението е признато единомислещо от съда с 10 гласа. За противоконституционни съдът приема само двата текста, които се отнасят до квотата от съдиите, прокурорите и следователите, които да се преназначат в съдилища и прокуратури, съответни на закриваните профилирани структури.

Във всяка една стъпка от процеса на създаване на законопроекта Министерството на правораздаването на Република България се ръководеше напълно от нормата на Конституцията. Поради тази причина в никакъв случай не съм имала подозрение в конституционната съобразност на това законодателство, уточни тогава министърът на правораздаването.

„ Лош закон, само че закон, ние ще се постараем да го осъществим “, съобщи дни преди окончателното закриване на спецструктурите ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

По думите ѝ би трябвало да бъдат изпратени 841 каузи - досъдебни производства, с над 10 хиляди тома материали по тях, из прокуратурите в страната, които ще бъдат приемник на спецпрокуратурата, като се чака броя на делата да се усили.

Тя предизвести, че ще има разногласия за подсъдност и подготвеност, откакто делата бъдат препратени към съответните прокуратури, което ще докара до закъснение и усложнения.

" Благодаря на сътрудниците си от профилираните структури, които през тези повече от 10 години направиха доста за България и българските жители по линия на битката с проведената престъпност и корупцията ", съобщи основният прокурор по време на взаимен брифинг с ръководителите на двете профилирани прокуратури на тематика: " Закриването на спецправосъдието в България ", провел се на 22 юли.

" Структурите бяха закрити, тъй като тормозиха хора с доста огромен финансов запас, а оттова - вероятно и доста лица от публичния живот. Бяха закрити, тъй като правят своята работа ", сподели.

Становището на Специализирания углавен и Апелативния профилиран углавен съд във връзка закриването на профилираните структури

Закриването на двете профилирани съдилища ще бъде напълно във щета на българското общество, ще даде отрицателно отражение в националната и европейската сигурност и ще съставлява цялостно оттегляне от поетите от страната ни като член на Европейски Съюз задължения, показват от двете съдилища. Като декларират, че " ликвидирането на профилираното наказателно правораздаване не съставлява правосъдна промяна, а удовлетворява нелегитимни цели ".

Промените в Закон за съдебната власт, по отношение на профилираните съдилища, признати през април 2022 година

Софийският градски съд (СГС) става приемник на активите, пасивите, правата и отговорностите на Специализирания углавен съд, а Софийският апелативен съд - на Апелативния профилиран углавен съд, плануват признатите промени.

Първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които е извършено разпоредително съвещание, стават подсъдни на Софийски градски съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието. Съдиите от правосъдните сформира, които не са преназначени в Софийски градски съд, се командироват за присъединяване в разглеждането на делата до приключването на производствата по тях. Съдиите от правосъдния състав, разгледали първоинстанционните наказателни каузи, по които е постановена присъда, когато не са преназначени в Софийски градски съд, се командироват за оповестяване на претекстовете към присъдата, одобри още Народното събрание.

Първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които до влизането в действие на промените не е извършено разпоредително съвещание, се изпращат по подсъдност на съответните съдилища.

Неприключилите до влизането в действие на измененията досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по подготвеност.

Предвижда се неприключилите до влизането в действие на този закон производства пред Апелативния профилиран углавен съд, по които не е извършено разпоредително съвещание, да се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища. Неприключилите производства пред Апелативния профилиран углавен съд, по които е извършено разпоредително съвещание, стават подсъдни на Софийския апелативен съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието.

Парламентът одобри и съответни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които уреждат подсъдността на закононарушенията, попадащи в юрисдикцията на закрития профилиран углавен съд, като я трансферират към окръжните и районните съдилища по общите правила на родовата и локалната подсъдност. На Софийски градски съд, като първа инстанция, са подсъдни делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за закононарушения срещу републиката. На Софийски градски съд са подсъдни и делата от подготвеност на Европейската прокуратура.

По данни от началото на април 2022 година общо висящите каузи, които подлежат на доразглеждане, са 156, от тях  - 21 каузи, на които е даден ход всъщност в Апелативния профилиран углавен съд, и 135 каузи с извършено разпоредително съвещание в Специализирания углавен съд. 

Делата в Специализирания съд

Сред стотиците каузи в Специализирания съд има някои, които се отличават с фактическа и правна трудност, и в по-голямата си част - знакови за правораздаването у нас. Такива са делото за банкрута на " Корпоративна комерсиална банка " (КТБ); за водната рецесия в Перник от 2019 година против някогашния министър Нено Димов; делото за пране на пари и данъчни закононарушения срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви; делото за пране на пари и данъчни закононарушения срещу Николай и Евгения Баневи; делата срещу Васил Божков и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР