Специализираната прокуратура води разследване от юли 2020 г.За да не

...
Специализираната прокуратура води разследване от юли 2020 г.За да не
Коментари Харесай

Божков обвинен за провокации при протеста


Специализираната прокуратура води следствие от юли 2020 година
За да не пострадат жители, употребявани са голям брой СРС

Рашков не знаел нищо за делото

Бизнесменът Васил Божков е упрекнат като началник на проведена незаконна група, имала за цел да окървави мирните митинги предишното лято в центъра на София. Това оповестиха през днешния ден от Специализираната прокуратура, която от 13 юли 2020 година води следствие по Глава първа от Наказателни кодекс “Престъпление против републиката”.

“Събраните доказателства сочат, че ръководителят на групата Васил Божков е осигурявал и финансирането на незаконното действие... Участниците в групата са имали за задача посредством хулигански дейности и основаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на спокойно протичащите цивилен митинги, да основат евентуална заплаха за живота и здравето на протестиращите”, сочат спецпрокурорите. Те са употребявали голям брой начини, в това число и СРС, посредством които са предотвратени рискове за живота и здравето на жителите.

“Не са подслушвани политици. Има неща, обявени от служебния министър Рашков и на база на тях се вършат тълкования. Бих споделила, че никой, с изключение на наблюдаващите прокурори, не е на ясно с делото и не мирните митинги на жителите са били предмет на разследването”, разяснява шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Още предишното лято самите участници в митингите сочеха маскирани и татуирани момчетата с черни или камуфлажни облекла, с маски и качулки, които се появяват измежду тях, с цел да провокират вълнения и конфликти с полицията. В обществените мрежи част от тях бяха разпознати като почитатели на футболен тим от Перник, други - на два столични клуба.

“Преди година разсъниха България и хората се подвигнаха против хунтата. Направиха се, че не ни чуват. Днес Прокуратурата си измисля обвинявания, с цел да оправдае подслушването на протестиращите, вместо да ги чуе и да проверява сигналите против същата тази хунта”, разяснява Божков във фейсбук.
Валентина Маджарова, началник на спецпрокуратурата: Магистрати не са нахлули в Президентството
“Магистрати не са нахлували в постройката на президентството. Извършиха се дейности по следствието след позволение на съда. Фактически те бяха въведени при съблюдаване на вътрешните правила от административния секретар на президентството (Димитър Стоянов - б. р.). При тези обстоятелства, да приказваме, че има навлизане, е лъжа и манипулация”. Това съобщи през днешния ден Валентина Маджаров, началник на Специализираната прокуратура. Тя уточни персоналното си мнение, че настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев с претекстове като въпросното “нахлуване” е безпричинно.

Маджарова се надява, че законодателят ще прояви мъдрост, в случай че преглежда въпроса за закриването на профилираните органи на правораздаването. За предходната година спецпрокуратурата е следила 274 каузи за корупция. Сравнено с предходните 2 години нарастването е двойно. 56 души са предадени на съд и за 5 от тях има неоправдателни присъди.

От думите є стана ясно, че делото у нас за така наречен случай “Барселонагейт” още не прекъснато. То се води за пране на пари и е назначена финансова експертиза, която да откри произхода на парите, с които са купени парцелите. По него няма обвиняване, а Бойко Борисов е бил викан да даде пояснения по време на предварителната инспекция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР