Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Обвиниха девет телефонни измамници от Горна Оряховица

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против девет лица за присъединяване в проведена незаконна група за телефонни измами в Горна Оряховица, нанесла за две години вреди на стойност над един милион лв., най-вече на възрастни хора в страната,  оповестиха от пресцентъра на Апелативна профилирана прокуратура.

Участниците в групата бяха арестувани на 18 април 2019 година в Горна Оряховица, София и Букурещ по време на координирани дейности по следствието на Специализираната прокуратура, ГДНП, ОДМВР-Велико Търново и румънските полицейски и правосъдни органи.

Събраните доказателства демонстрираха, че групата е почнала незаконната си активност при започване на 2017 година при висока нелегалност и строго систематизиране на функционалностите на всеки от участниците.  т.н. „ въртачи “ набирали евентуални жертви на измамите, търсейки ги главно на стационарните им телефони. Те симулирали опит за телефонна машинация, в множеството случаи с искане на пари за лекуване на потърпевш непосредствен.

Следвала намесата на различен човек от групата – на някой от двамата ръководители или на участник, който се представял за полицейски чиновник. Жертвите били въвеждани в подвеждане, че полицията проверява опита за машинация, а с цел да бъдат разобличени нарушителите, трябвало да им се дадат желаните пари или златни украшения, които след залавянето им ще се върнат на притежателите.

„ Мулета “ взимали подхвърлените им пари и полезности и ги оставяли в тайници, откъдето участници на по-високо равнище в групата ги прибирали и предавали на ръководителите. След разгръщане на активността на групата, и от съображения за сигурност, ръководителите и „ въртачите “ изнесли активността си в Румъния, където била изпращана и облагата от незаконната активност.-->

Двама от предадените на съд са осъждани за измами. Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР